Zeci de perchezitii au fost derulate în Sibiu, Vâlcea si Mures, într-un dosar ce vizeazã cel putin 21 de suspecti. Politistii au pus în aplicare mai multe mandate de aducere pentru probarea unor infractiuni de coruptie. La operatiunea derulatã de Directia Generalã Anticoruptie au participat ofiteri de politie judiciarã din 22 de servicii judetene ale Directiei Generale Anticoruptie, printre care si mai multi ofiteri din judetul Hunedoara.
Ofiterii anticoruptie sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Sibiu, Parchetului de pe lângã Tribunalul Vâlcea si Parchetului de pe lângã Tribunalul Mures, au efectuat 47 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Sibiu, Vâlcea si Mures, precum si ridicãri de înscrisuri de la o institutie publicã din Bucuresti, în 3 dosare penale constituite la nivelul celor 3 unitãti de parchet, având ca obiect fapte de coruptie sãvârsite de functionari publici cu si fãrã calitate specialã si persoane civile, în legãturã cu activitãti de identificare, omologare si verificare a stãrii tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculãrii. Între cele 3 dosare penale existã conexiuni privind realizarea activitãtilor infractionale.
La Sibiu, ofiterii D.G.A. au pus în executare 20 mandate de aducere în Sibiu, Vâlcea si Mures, iar printre cei cercetati sunt si 3 lucrãtori M.A.I. Aici sunt cercetati 8 functionari din cadrul unei institutii publice pentru fapte de coruptie legate de atributiunile de serviciu referitoare la procedura de inspectie a vehiculelor în vederea înmatriculãrii, dar si 3 angajati ai M.A.I., pentru luare de mitã si trafic de influentã. Alti 9 suspecti, intermediari care se ocupau cu identificarea de clienti, preluarea sumelor de bani si remiterea ulterioarã cãtre angajatii institutiei publice, sunt si ei anchetati. Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângã Tribunalul Mures ca urmare a sesizãrii din oficiu a ofiterilor D.G.A.- S.J.A. Mures.
”În urma documentãrii cauzei a reiesit faptul cã, în perioada 2017-2019, agentul de de politie a efectuat operatiuni comerciale de vânzare a unor autoturisme second hand, fãrã ca veniturile obtinute si activitãtile desfãsurate sã fie declarate si nici mentionate în documentele specifice. Totodatã, din cercetãri a mai rezultat cã, în derularea activitãtilor comerciale, agentul de politie a fost sprijinit de persoane fizice si functionari ai unor institutii publice de pe raza judetului Sibiu”, precizeazã DGA.
Maximilian Gânju