Statiunea montanã Straja are o capacitate de aproape 4000 de locuri de cazare. Astfel, este o importantã sursã generatoare de fonduri pentru bugetul local al municipiului Lupeni. Edilii vor însã cã toti cabanierii sã intre în legalitate. Au fost atrase si fonduri guvernamentale pentru dezvoltarea statiunii.
“Am reusit în aceastã perioadã sã aduc de la Bucuresti o sumã de bani doar pentru domeniul schiabil, ca sã ne întelegem. Acesti bani nu puteau fi redirectionati cãtre zona de jos a orasului. Ei sunt cu dedicatie specialã doar pentru statiunea Straja unde vom face în asa fel încât toate instalatiile pe care le are primãria municipiului Lupeni sã functioneze. Anul trecut telescaunul de sus nu a functionat pentru cã avea o problemã tehnicã. Am gãsit resurse necesare pentru ca acest telescaun sã functioneze în conditii optime. Vom avea un important punct asupra pârtiei de sub telegondolã care este pârtia municipiului Lupeni si vom face toate eforturile ca între 20 si 25 decembrie pârtia aceasta sã fie functionalã cu stratul de zãpadã de care este nevoie astfel încât turistii sã poatã beneficia de un domeniu schiabil asa cum ne dorim noi de 30 de kilometri. În afarã de pârtiile care sunt cele mai importante pentru noi, pentru cã turistii vin în primul rând pentru a schia, îmi doresc si ordine. Am reusit sã gãsim resurse inclusiv din bugetul primãriei dar si din banii pe care i-am primit de la Bucuresti astfel încât sã avem acele sisteme moderne de parcare atât în partea de sus a statiunii cât si în partea de jos de la telescaun”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Autoritãtile locale vor ca turismul din Straja sã se desfãsoare în conditii precum cele din occident. În acest sens trebuie “educati” atât cabanierii, cât si turistii.
“Vom face în asa fel încât toti turistii care vin sã înteleagã cã trebuie sã plãteascã o sumã de bani pentru parcare pentru cã acolo avem casieri, avem oameni care dirijeazã circulatia astfel încât oamenii sã stie câte locuri de parcare mai sunt libere, avem nevoie sã plãtim si noi salariile respective. Am transmis administratorilor din Straja cã nu trebuie sã îi mai intereseze doar câstigurile proprii si cã trebuie sã întelegem cã toatã lumea trebuie sã câstige. În primul rând turistul trebuie sã câstige prin faptul cã el trebuie sã se simtã bine, copii sã poatã fi plimbati astfel încât sã nu existe pericole de accident. În statiunea Straja au fost investiti zeci de milioane de euro si acestia trebuie sã aducã un plus comunitãtii. Sunt convins cã cei care administreazã cabanele vor întelege faptul cã toti cei care lucreazã la cabane trebuie sã aibã cãrti de muncã, toti turistii trebuie sã primeascãfacturi”, a mai spus sursa citatã.
Un raport al ITM aratã cã în Straja se lucreazã la “negru”. Autoritãtile vor sã “albeascã” turismul.
“Am luat un raport al ITM-ului referitor la statiunea Straja si am atras atentia administratorilor cabanelor cã mai existã situatii în care se mai lucreazã si la negru. Vom forma o echipã de control la primãria Lupeni împreunã cu Politia Localã si cu Politia Nationalã si vom face controale zi de zi astfel încât toate aceste pachete de sãrbãtori sã fie trecute în facturi. Avem capacitate de 4000 de turisti în fiecare zi. Avem 265 de cabane la care dacã punem în medie 15-20 de locuri la fiecare cabanã. Mã bucurã faptul cã este singurul domeniu unde reusim sã atragem bani din afara Vãii Jiului. Avem copii în diferite centre universitare din tarã unde trimitem bani pentru ei dar reusim pe altã parte ca o parte din acesti bani sã revinã la noi în municipiu”, a încheiat Lucian Resmeritã.
În ultimii ani, statiunea montanã Straja a cunoscut o adevãratã expansiune. Turistii aleg statiunea ca destinatie turisticã de weekend.
Monika BACIU