Valea Jiului a fost mereu un focar de sport si chiar de culturã (nu cum spunea un agramat de realizator(!) pe un post local tv, cã în Valea Jiului nu avem culturã, bine cã ai apãrut tu, analfabetule, sã ne înveti ce-i aia!), chiar dacã acum au dispãrut multiple elemente legate de acest aspect. Din pãcate în ultimele 2-3 decenii, au dispãrut multe sporturi. Sã trecem în revistã câteva dintre ele.

ATLETISMUL – BURUIENI SI NEPÃSARE

Poate multi spectatori care merg la fotbal pe la Petrosani, stadioanele “Jiul” si “Stiinta”, Vulcan sau Lupeni, ce-i cu acele ovaluri cu zgurã? din jurul gazonului si terenului de fotbal. Ei bine ele sunt acele piste unde odinioarã fremãtau emotiile întrecerilor atletice.Atletismul a apãrut la Petrosani, fiind practicat de cãtre fotbalistii Jiului, Guga Kiminch sau Petreffy, primul trofeu notabil fiind câstigat în 1922, un titlu national, cu participãri din Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria si Polonia, iar din 1926 este initiatã Cupa Carol. Sportivul Teodor Silaghi va deveni campion national la 1500 m în anul 1928. În anii ’40-’50, Stefan Mihaly si Margareta Nemes sunt vedetele atletismului la Petrosani, iar în anii ’20, la Vulcan, Imre Spolarich este un excelent animator.

Multiplu campion national si balcanic, Stefan Mihaly va deveni dupã 1970 antrenor la Jiul Petrosani, unde va activa 29 de ani, pregãtindu-i pe Eugen Ionete, Ilie Diaconu, Teodor Gavriliu sau Petre Drãgoescu, acesta din urmã(nãscut pe 22 iulie 1962) un atlet de renume mondial (la Jiul între anii 1979-1981, apoi pânã în 1984 la Steaua), cu nu mai putin de 17 distinctii pentru Jiul si 9 pentru Steaua.Dupã anii ’90, atletismul a intrat într-un con de umbrã, dupã care încet-încet zona a rãmas o  “pepinierã” pentru buruieni.

BASCHETUL – O MINGE PREA GREA

Desi a apãrut în Valea Jiului abia în 1961, baschetul a fost un sport care s-a impus rapid în rândul celor de la Stiinta Petrosani, care reuseste, la feminin un loc 1 pe regiune, iar la masculin locul 2, printre campioanele de atunci amintindu-le pe Maria Nemes, Sanda Rãdulescu, Clara Fister sau Gabriela Smeu. Apoi va exista o puternicã echipã masculinã a Stiintei Petrosani, care va ajunge pânã la nivelui Diviziei “B”, cu antrenor Teodor Silaghi, printre sportivii de masã amintindu-i pe Bochis, Ianosiga, Dan Manolescu, Sorin Silaghi, Duma, Brãgaru, Gh. Ghitã, Bratu, Râmniceanu, M. Sârbu, Minisca, Deac si multi altii.Din pãcate si baschetul a dispãrut, la fel precum voleiul, hocheiul pe gheatã, boxul, navomodelismul, sporturi de care ne vom ocupa cu alt prilej.

Genu TUTU