În 1989, „Gheata de Aur” a fost câstigatã de alt dinamovist, Dorin Mateut, cu 43 de goluri marcate. Povestea lor, mai jos, dar înainte preambulul. S-a tras tare atunci si pentru „Gheata de Argint”, adicã locul 2, sã vinã tot la mândrul nostru fotbal. Atunci, Marcel Coras, fost la U.T.A., Politehnica Iasi si Sportul Studentesc Bucuresti, se afla la Victoria Bucuresti, echipa Militiei Capitalei, o altã privilegiatã a sistemului comunist. Marcel Coras a marcat atunci 36 de goluri. El avea sã recunoascã în urmã cu câtiva ani: „Dintre cele 36 de goluri, 15 au fost naspa! Am fost premiati la Koln si eram mândru.” Într-o altã ordine de idei, tot atunci Marcel Coras a spus: „Trebuia sã facem orice ca sã batem Steaua si sã nu o supãrãm pe Dinamo, doar erau fratii nostri mai mari! N-aveam voie sã-i batem pe dinamovisti”. Fãrã comentarii…
NOI CU FOAMEA, EI CU PROFITUL!
Acelasi Marcel Coras povesteste: „Când eram la Sportul Studentesc (n.n. echipa lui Nicusor Ceausescu), beneficiam de douã iesiri din tarã pe an. La revenirea în România jumãtatea de autocar din sapte era burdusitã cu tot felul de obiecte, în fatã stãtea echipa. Le vindeam studentilor strãini, câstigam cam 20.000 de lei de om la un transport, 40.000 de lei, erau bani frumosi. La vamã, ascundeam valuta la jambiere si în pasta de dinti!” îsi aminteste Coras.
ULTIMA GHEATÃ BLÃTUITÃ
Rãmânem la momentul 1989. Dupã „Ghetele” lui Dudu Georgescu si Cãmãtaru, dinamovistii îsi mai doreau una si l-au bãgat în fatã pe Dorin Mateut. Un alt campionat mãsluit, în ciuda declaratiilor sale în urmã cu câtiva ani „din cele 43 de goluri pe care le-am înscris, doar 43 au fost corecte.” Haida-de don Mateut! Pãi ia sã vedem, cum stau lucrurile în editia 1988-1989: Circoteca începe cu un meci împotiva echipei de provincie a lui Nicu Ceausescu, 8-1 cu Inter Sibiu (etapa a 4-a), când Mateut înscrie primele sale douã goluri. Le vom puncta în continuare pe cele mai hilare: Univ. Craiova – Dinamo 3-6 (Mateut 3 goluri), Dinamo – Victoria Bucuresti 3-1 (Mateut 1 gol), moment în care trece pe locul 1 în România, 12 goluri, la egalitate cu Hagi, Corvinul – Dinamo 1-3 (Mateut 2 goluri), Farul – Dinamo 0-7 (Mateut 1 gol), Dinamo – Otelul Galati 6-3 (Mateut 3 goluri), Dinamo – Farul 6-0 (Mateut 4 goluri), Dinamo – F.C.M. Brasov 3-0 (Mateut 2 goluri), A.S.A. Tg. Mures – Dinamo 2-7 (Mateut 3 goluri), Flacãra Moreni – Dinamo 1-5 (Mateut 3 goluri), Dinamo – Sportul Studentesc 6-1 (Mateut 2 goluri), Rapid Dinamo 2-6 (Mateut 2 goluri), Victoria Buc. – Dinamo 1-4 (Mateut 1 gol, în total 43!) La unul din aceste meciuri am asistat personal, pe stadionul „Dinamo” (14 iunie 1989), 5-1 cu F.C. Bihor Oradea, o echipã în care fundasii orãdeni Bucsko, Brukental sau Ciocan îi pasau mingile lui Mateut, portarul Lãzãreanu sãrea în partea opusã, spre amuzamentul celor 8.000 de spectatori din tribunã. Cã performanta lui Dorin Mateut s-a dovedit una mãsluitã, este evident din rezultatele la acele scoruri astronomice obtinute de Dinamo dar si de faptul cã „marele” golgeter al României din 1989 n-a reusit nimic la nivel european, în cele 25 de meciuri jucate în cupele europene, pentru Corvinul, Dinamo si Brescia marcând doar 12 goluri. Si ca o curiozitate în plus la campionatul intern, marele golgeter Mateut nu era în stare sã dea un gol Stelei sau Craiovei. În acel campionat 1988-1989, Dorin Mateut a înscris 43 din cele 126 (!?) de goluri ale lui Dinamo.
U.E.F.A. DESFIINTEAZÃ TROFEUL
Revista „France football” si firma „Adidas”, cele care decernau si finantau trofeul, sesizate de trucarea competitiei interne din România, ia decizia în 1990 de a renunta la a mai acorda „Gheata de Aur”, de altfel, lui Rodion Cãmãtaru fiindu-i retras trofeul din 1987, oferit ulterior austriacului Toni Polster. Pe alte criterii, competitia a fost reluatã în 1996, dar mãsluirea celor patru „ghete” atribuite în conditiile descrise mai sus, a lãsat o patã neagrã asupra fotbalului românesc.
GENU TUTU