Dezastru provocat de proprietarii de terenuri

Focurile au fost puse cu bună ştiinţă, la fel ca şi în zilele trecute când zeci de militari au fost nevoiţi să intervină pentru a opri pârjolul.  La nu mai puţin de 14 incendii de vegetaţie uscată şi litieră de pădure au avut de intervenit pompierii militari într-o singură zi. Doi ”piromani” s-au ales cu dosare penale.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, peste 200 de hectare de litieră de pădure şi 15 hectare de vegetaţie uscată au fost afectate de incendiile izbucnite pe teritoriul judeţului Hunedoara, doar în ziua de marţi.
Sprijiniţi cu un elicopter de stingere
”Pentru limitarea înaintării arderilor, care au afectat inclusiv coronamentul pădurii, şi-au unit forţele peste 200 de pompieri, lucrători silvici din cadrul ocoalelor Valea Orăştiei şi Geoagiu, membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari cu maşini de teren ai Travel Raid Orăştie.Intervenţia terestră a fost susţinută de un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie care a acţionat cu sistemul de stingere (bambi bucket – cu capacitate de 3.000 de litri) pentru stingerea incendiului de litieră produs în pădurea aparţinând localităţii Lăpugiu de Jos. Aici incendiul a pârjolit 75 de hectare de fond forestier”, informează ISU Hunedoara.
Alte 25 de hectare au ars la Panc, 20 de hectare la Abucea, 15 hectare la Lăpugiu de Sus, 7 hectare la Ghelari, 5 hectare la Runcu Mare, 20 de hectare la Rişculiţa, 10 hectare la Panc, 3 hectare la Rişculiţa, 10 hectare la Teliuc şi 16 hectare la Sibişel – Cucuiş. În special în zonele Lăpugiu de Jos şi Sibişel – Cucuiş accesul la zonele incendiate a fost extrem de dificil, fiind nevoie de sprijinul pădurarilor şi  voluntarilor cu autoturismele off road.
”Pentru limitarea propagării arderii la pădurea din Sibişel s-a realizat un dispozitiv de stingere alcătuit dintr-un rezervor cu capacitate de 1 tonă şi 8 bidoane cu capacitate de 20 de litri fiecare. Aceste echipamente au fost transportate cu autoturismele de teren până în proximitatea arderii. În pericol de a fi distruse de incendiu au fost şi 6 locuinţe şi cabane din Sibişel. Pompierii Detaşamentului Orăştie cu ajutorul unei autospeciale cu capacitate medie au reuşit să protejeze aceste construcţii. (…) Incendiile de litieră din pădurile din Lăpugiu de Sus şi Sibişel sunt active şi astăzi (n.r. ieri). 19 pompieri ai Secţiei Ilia, sprijiniţi de elicopterul IGAv dislocat pentru această misiune de la unitatea din Iaşi, intervin pentru stingerea arderii din Lăpugiu de Sus, în timp ce peste 30 de pompieri, pădurari şi voluntari, membri ai organizaţiei off road, acţionează la Sibişel”, mai arată sursa citată. Ca în majoritatea cazurilor, incendiile au fost provocate de fermierii sau proprietarii de terenuri. Aceştia au vrut  astfel să-şi cureţe terenurile şi au scăpat focul de sub control. Pe numele unui bărbat de 67 de ani şi a unei femei de 54 de ani din Sibişel, Poliţia Orăştie a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de distrugere prin incendiere din culpă, documentând faptul că aceştia au utilizat focul în grădina proprie, situată în apropierea pădurii, fără a lua măsuri de prevenire a propagării arderii. Cum vântul era puternic, focul s-a extins la pădure şi a fost la un pas să distrugă locuinţe şi cabane din localitate.
Maximilian Gânju

Advertisements