De la 1 iunie ar trebui sã înceapã eliberarea ”lucrului diavolesc” adicã a cãrtilor de identitate electronice, conform OUG 82/2012. Ordonanta spune cã Directiile Publice de Evidenta Populatiei trebuie sã fie dotate tehnic pentru a le produce, dar si sã primescã dispozitii cu etapele desfãsurãrii programului. Acest lucru nu s-a întâmplat, conform directorului executiv al DPEP Hunedoara-Deva.
Mai sunt aproximativ douã sãptãmâni pânã la 1 iulie, ziua în care ar trebui sã înceapã programul de eliberare a actelor de identitate electronice. Doar cã Directiile Publice Comunitare de Evidenta Populatiei nu au primit nici aparatura necesararã, nici nu li
s-au comunicat etapele prin care acest program sã fie implementat. De precizat cã specialistii de la MAI au anuntat cã implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cãrti electronice de identitate.
”Prima fazã a acestui program este dotarea cu aparatura necesarã. Ordonanta 82/2012 mentioneazã la capitolul Dispozitii generale, cã vor fi comunicate, printr-o altã dispozitie, etapele. Pânã acum nu am primit nimic si nu cred cã anul acesta va începe eleberarea cãrtilor de identitate electronice pentru cã acest lucru înseamnã costuri mari cu aparatura si organizarea propriu-zisã. Nu este ceva imperativ” – a declarat
directorul executiv al Directiei Publice Comunitare de Evidentã a Populatiei Hunedoara-Deva.
La fel spun si specialistii din cadrul Ministerului de Intern, caree asigurã cã buletinul electronic nu va fi impus. Asta ca urmare a diverselor scandaluri cu privire la datele stocate pe noul act, dar mai ales ca urmare a opunerii unei pãrti a Bisericii care considerã cardul de identitate ca un lucru diavolesc.
Cine nu doreste carte de identitate electronicã poate opta pentru una normalã, care va fi asemãnãtoare cu cea electronicã, dar nu va contine cipul si amprentele detinãtorului.
Cartea electronicã de identitate va fi de tip smart card. „Diferenta între cele douã tipuri de acte de identitate constã în aceea cã în cartea electronicã de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, si va avea si un cip cu certificate digitale si date biometrice ale titularului, constând în imaginea facialã, dar si imaginile impresiunilor papilare a douã degete“, au precizat specialisti de la Biroul de Evidentã al MAI.
Amprentele se colecteazã numai cu acordul expres al solicitantului cãrtii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al pãrintilor, precizeazã
sursele citate. Forma si continutul de date al documentelor de identitate ce urmeazã a fi puse în circulatie începând cu data de 01.07.2013, a mai precizat reprezentanti ai MAI, dar nici vorbã de asa ceva. În teritoriu nu se stie nimic si când spunem teritoriu ne referim la Directiile judetene de eviventã a populatiei din tarã.
Ileana Firtulescu