Se vorbește tot mai mult despre deșertificare, iar localități care nu sunt mai departe decât la celălalt capăt al Defileului Jiului, au apă maxim 2 ore pe zi. La noi, avem noroc că la munte plouă și investițiile fac ca apa din rezervoare să ajungă de la un capăt la altul al Văii Jiului. Sunt oameni care, de când vine vara, apa este furnizată cu restricții de până la două ore pe zi. Este o situație fără precedent, dată de deșertificarea tot mai vizibilă a României. Dar, cei care gestionează sistemul de la noi spun că avem apă în baraj și rețeaua nouă ajută ca apa să ajungă de la est la vest și invers. „Din discuțiile cu cei de la Apa Regio, din Craiova și Turnu Severin, a reieșit că în acele zone sunt probleme cu alimentarea cu apă potabilă. Sunt zone în care oamenii au numai două ore apă potabilă, pe zi. Din fericire, noi în Valea Jiului având cele 4 stații de tratare funcționale, 3 reabilitate, iar pe lângă aceasta, avem aducțiunile de la Valea de Peși și Jieț, avem o mare siguranță în alimentarea cu apă potabilă”, spune Cristian Ionică, manager general SC Apa Serv Valea Jiului.

În Valea Jiului, principala sursă de alimentare cu apă a polulației este cea din barajul de la Valea de Pești. Acesta este acum la o cotă care nu pune probleme. „Datorită investițiilor putem foarte ușor să mutăm alimentarea de pe partea de est, pe vest, sau invers, așa încât să putem asigura, în orice secetă, debitele de apă necesare populației. Și la noi au scăzut cursurile de apă și pe Polatiște și pe Taia și pe Jieț, dar aceste ploi torențiale au reglat debitele. Vorbim, însă, despre ape murdare, date de ploi, care necesită un consum mai mare de apă brută, care se folosește pentru limpezirea apei”, mai spun cei de la Apa Serv Valea Jiului.
Sistemul SCADA este cel care ajută ca toate rețelele să fie monitorizate în timp real. Așa că, indiferent de cât de mare este seceta, la noi încă nu se pune problema să fie restricționată alimentarea cu apă a populației.

Diana Mitrache