D escinderi ale inspectorilor ANPC la depozitele second-hand din Lupeni și Uricani. La acțiune au fost chemați și polițiștii. Proprietarii depozitului vorbesc despre un abuz, dat fiind faptul că sunt legi ce pot fi interpretate în mai multe feluri.
Inspectori ANPC din Timiș, Dolj și de la București au venit, de două zile, în Valea Jiului și au sigilat mai multe depozite, la Lupeni și Uricani. Spun că activitatea a ridicat suspiciuni, așa că acum verifică în teren ceea ce se petrece în aceste depozite, în care au cerut accesul proprietarului.
„O să îi rog să avem acces și să parcurgem și documentele din care să reiasă tot ceea ce am cerut. Acțiunea este în desfășurare. Tocmai am spus de ce suntem aici. E vorba despre produsele textile, la care vrem să vedem câte au fost spălate înainte de a fi trimise la magazine spre a fi comercializate. Vrem să vedem dacă vorbim despre produse textile de tip haine sau de cârpe, care pot fi transformate în deșeuri”, a spus Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Doar că proprietarii au spus că este un abuz, s-a ajuns la apostrofări verbale și așa a ajuns și poliția să ia parte la aceste controale.
“La data de 14 februarie 2024, Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată de un reprezentant al A.N.P.C. București cu privire la faptul că se află la un depozit second-hand din Lupeni, unde a fost depistat un transport neconform de deșeuri și haine. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Biroului de Investigare a Criminalității Economice Petroșani, care, împreună cu reprezentanți ai A.N.P.C., O.P.C. Hunedoara și Gorj, Garda de Mediu Hunedoara, au efectuat verificări la punctul de lucru din Lupeni al societății comerciale și la sediul social al societății (din orașul Uricani). În urma verificărilor efectuate, reprezentanții A.N.P.C. au dispus sigilarea și lăsarea în custodie a aproximativ 1.700 de tone de articole uzate de diferite sortimente (textile, jucării, încălțăminte etc.), importate din afara României ca și „deșeuri”. Articolele se aflau în două depozite și urmau să fie puse în vânzare, în magazine de profil. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu”, declară Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Cei care dețin firma spun că aceste descinderi
au fost un abuz. Iar avocații vorbesc despre legi ce pot fi interpretate.
„Nu contestăm noțiunea de control inopinat sau de tematică aferentă unor controale. Problemele care se impun a fi soluționate sunt cele care presupun interpretări diferite. Legislația presupune aspecte care nu sunt foarte bine determinate. Aceste chestiuni care interesează organele de control urmează să facă obiectul verificărilor cu privire la legalitatea derulării acestei activități și vom documenta în mod explicit activitatea acestei societăți, care presupune autorizații și avizele solicitate de legislativ. Vă asigur că societatea deține toate avizele pentru a continua activitatea”, a spus Dorel Mezambrovschi, avocatul societății.
Inspectorii ANPC au sigilat depozitele de la Lupeni și Uricani și au cerut o serie de documente și dovezi, inclusiv avize de la mediu din care să reiasă cum sunt gestionate aici deșeurile.
Diana Mitrache