Dependenti de huila, “la mica intelegere”

In prezent, Compania Nationala a Huilei furnizeaza carbune Termocentralei Mintia fara un contract, intrucat inca nu s-a ajuns la o intelegere in legatura cu pretul de vanzare. Mai mult, Mintia ar avea nevoie de vreo 100.000 de tone de huila pe luna, insa Valea nu poate da decat undeva la un sfert din cantitatea necesara termocentralei, deoarece nu exista nici tehnologia necesara si nici personal destul pentru a produce atat.

C arbunele din import… prea bun, prea ca la europeni

Desi exista o relatie de dependenta intre CNH si Mintia, apar si ”mici frecusuri”. CNH e nemultumita de pretul pe care-l ofera Mintia pe carbune, de 65 de lei\Gcal, in timp ce Mintia se plange ca huila de Valea Jiului e ”foarte proasta, jumatate numai piatra”.

De aceea termocentrala din capitala judetului prefera importurile, oferind 85 de lei\Gcal, insa si aici apare o alta

problema, demna de scrierile lui Caragiale. Huila din import e ”prea buna” si strica instalatiile de ardere, care sunt proiectate pe calitatea carbunelui din Valea Jiului.

”Fiecare grup are doua cazane care sunt de fapt ”plamanii” grupului. Preincalzitoarele de aer ale acestora sunt infundate cu zgura pietrificata si nu le curata nimeni. Mai contribuie si varsta grupurilor, au fost construite in 1970, 1971. Daca nu te ajuta plamanii, nu poti sa fugi, asa si cu Mintia. In loc sa produca 210 Mw\grup, ca de exemplul Grupul 4 nu poate produce mai mult de 123 Mw\ora incarcat la maxim, desi turbina e buna, dar preincalzitorii sunt infundati. Huila de Valea Jiului are cenusa 40% si 50% piatra. Cat bagi in foc atata scoti. Se distrug morile cand se macina piatra in loc de carbune, iar cenusa trebuie s-o pui undeva impreuna cu zgura. Alti bani si aici, plus ca se mai duc bani in plus pe transport cand cari 50% steril si piatra. Daca ar fi fost separat fizic, carbunele din Vale ar fi avut 5400 kcal\kg”, declara surse din Mintia.

Valea nu poate asigura 100.000 de tone pe luna pentru Mintia

Insa si cealalta parte a baricadei exista nemultumiri. Sindicalistii din minerit considera ca pretul de cumparare a huilei din Vale e discriminatoriu.

”Contractul pe care il avem cu Mintia face referire la

puterea calorica. Accepta minim 3300 kcal pe kilogram. Ceea ce aduc din import are puterea calorica peste 5.000 kcal si nu-l pot arde. CNH primeste 65 de lei\Gcal, pe cand celor din import le dau 85 de lei. Este un lucru cu care noi nu suntem de acord. Piata energiei nu este liberalizata”, a declarat, pentru Cronica Vaii Jiului, Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

Cat despre cantitatea ceruta de Mintia, Nica recunoaste ca nu poate fi asigurata.

”In momentul de fata nu putem asigura cantitatea ceruta. Ei au cerut o cantitate mai mare. Dar Valea Jiului nu e pregatita sa livreze o asemenea cantitate. Ar insemna sa  lucram si duminicile. Cererea a fost de 100.000 de tone pe luna, iar noi dam vreo 8.000 de tone pe zi, si nu avem nici tehnica, nici oameni, sunt toate neajunsurile legate intre ele”, spune Petre Nica.

CNH : ”Daca nu le convine calitatea, pot refuza livrarea”

Oficialii CNH nu sunt insa de acord cu faptul ca huila nu ar corespunde calitativ. ”Calitatea huilei livrate de CNH catre Termocentrala Mintia este de 3.357 Gcal\t si raspunde pretentiilor beneficiarului. Precizam faptul ca huila livrata este receptionata cantitativ si calitativ de catre reprezentanti ai Electrocentrale Deva-Mintia. In situatia in care huila nu corespunde din punct de vedere calitativ, livrarea poate fi refuzata de catre acestia”, declara Oana Stoicuta, purtatorul de cuvant al CNH.

Reprezentantii CNH mai recunosc faptul ca inca nu s-a ajuns la un contract intre ei si Mintia, din cauza ca nu s-au inteles la pret.

”La acest moment, nu exista  un contract incheiat intre CNH si Mintia, pretul de vanzare a huilei fiind inca subiectul unor discutii intre CNH, Termocentrala Mintia si MECMA. Cantitatea de huila programata a se livra in acest an catre Mintia este de 1,29 milioane tone. Pretul platit de Mintia pentru huila de Valea Jiului a fost de 65 lei/Gcal in luna ianuarie, 75 lei/Gcal in luna februarie. Pentru luna martie, pretul la care este facturata cantitatea de huila livrata de CNH catre Mintia este de 65 lei/Gcal. Din informatiile pe care le avem, pretul la care Mintia achizitioneaza huila din import este de 85 lei/Gcal”, precizeaza Oana Stoicuta.

Inchiderea minelor agraveaza situatia

Dar situatia din prezent se poate agrava ca urmare a inchiderii minelor declarate neviabile, urmand a avea de suferit atat CNH, cat si Mintia.

”In perioada care va urma dupa intrarea in program de inchidere a minelor EM Petrila, EM Paroseni si EM Uricani, productia CNH va intra pe un trend descendent, fapt ce va influenta implicit si situatia livrarilor catre beneficiari. Mentionam ca pentru anul 2012, productia aferenta celor trei exploatiri este de 695 mii tone. Productia CNH poate fi revitalizata doar in conditiile implementarii unui program de retehnologizare cu accent pe cresterea productivitatii muncii.

Totusi, Mintia inca are pierderi, iar oficialii guvernului roman spun ca ar fi si din cauza pretului mai mare pe care il cere CNH. ”Carbunele din Valea Jiului care de cateva luni il cumpara cu 72-73 de lei pe Gcal duce si acesta la pierderi, fiindca pretul e mai mare. Cand ai un consum foarte mare si capacitatile de productie sunt limitate”, a declarat, pentru Cronica Vaii Jiului, Caroly Borbely, secretar de stat in Ministerul Economiei. Aceeasi varianta o are si Tiberiu Borca, directorul Termocentralei Mintia. ”Intrebati-i pe cei din CNH de ce inregistram pierderi. Acestea sunt din cauza ca pretul la materia prima a crescut corelat cu produsul finit”, precizeaza Borca.

Anamaria NEDELCOFF

4 comentarii la „Dependenti de huila, “la mica intelegere”

 • 26 martie 2012 la 19:32
  Permalink

  Mai fratilor iar isi da cu parerea impostorul asta de bebe NImiCA cine dracu l-a mandatat sa vorbeasca in numele minerilor un incompetent si un analalfabet,mare specialist facut la apelul bocancilor.

 • 27 martie 2012 la 08:46
  Permalink

  Domnul Tiberiu Borca director la Termocentrala Mintia a inceput sa bage intriga intre Mintia si CNH dupa modelul rautaciosului papagal de Cristian Vladu (fost director la Mintia). Domnul presedinte PDL pe judet Dorin Gligor a promis ca va fi unitate intre CNH-Mintia-Paroseni condamnand cele facute de Vladu sau poate nu mai vrea voturile noastre din Valea Jiului pentru Mircea Muntean pentru CJ.

 • 27 martie 2012 la 14:13
  Permalink

  pe nimeni nu mai intereseaza voturile din Valea Jiului,altfel s-ar face mai multe pentru Vale

 • 27 martie 2012 la 17:01
  Permalink

  prostanilor,daca CNH asigura cca 8000 tone/zi,rezulta la media 21,25 posturi/luna ,170000 tone/luna! ce dracu tot vorbeste ni(MI)ca si „marea ziarista” il citeaza? halal presa,halal ziaristi!

Comentariile sunt închise.