Vicepremierul Vasile Dîncu a primit un cadou inedit de la conducerea Universitãtii din Petrosani, în momentul în care a vizitat institutia de învãtãmânt superior de aici. O bucatã de huilã de la mina Petrila, a fost simbolic atasatã de o sticlã si, ambalatã într-o cutie neagrã, iar cadoul i-a fost înmânat profesorului Vasile Dîncu, de rectorul Universitãtii, profesorul Radu Sorin.
Dîncu vede în universitate, principalul pion al dezvoltãrii locale, marjând pe o facultate de tursim montan. „Asta însemanã cu totul altceva, asa cum am vãzut în strãinãtate. Sã înveti monitorii de schi ce au de fãcut, monitorii de animatie, pentru cã la munte înseamnã altceva, fatã de mare.
O astfel de universitate poate face cursuri de bucãtãrie montanã, scoli de ghizi turistici, facultate de lemn si prelucrarea lui. Pe ideea aceasta va trebui sã mergem si noi, aici”, a spus Vasile Dîncu la Petrosani. Dîncu a depãnat la Liceul Dimitrie Leonida, una dintre primele unitãti de învãtãmânt la care a predat la începutul carierei sale, despre Petrosani, cu nostalgie, asa cum a fãcut-o si în editorialul din revista pe care a adus-o aici, marjând pe comunitatea de austrieci, nemti, maghiari si chiar italieni, care era cândva emblematicã.
„În Valea Jiului era o comunitate foarte puternicã, mai ales la Petrosani. Erau cu valori, cu elite. Minerii, înainte de comunism, aveau parte de respectul si demnitatea pe care le-o dãdeau societatea, pentru cã le apreciau munca. Apoi s-a stricat totul. Nu aveau nicio sansã sã se mai integreze, pentru cã în Comunism s-a procedat cu ei ca si cu vitele. Le-a adus 700 de mineri din Moldova, 700 de fete din altã parte, le-a fãcut blocuri, discoteci si s-a construit în câteva valuri, o societate artificialã, iar societatea putea fi reglatã spre Capitalism. Comunismul nu începuse neapãrat rãu, dar nu au fost construite mecanismele de tranzitie. Nu a fost niciun plan, decât folosirea Vãii Jiului ca fortã de manevrã politicã, în prima fazã, apoi ca fortã de legitimare, adicã noi ne legitimãm cã ne luptãm cu o tarã”, a spus Dîncu, vicepremierul României, care si-a amintit cu nostalgie de ultimul cuptor de pâine care era pe strãzile din Colonia Petrosaniului.
Mai mult, sociologul Vasile Dîncu crede cã cea mai mare gresealã a fost blocarea Vãii Jiului la mineriade. „Nu ar trebui sã vorbesc despre asta, cã sunt la Guvern, dar toatã lumea stie cã eu m-am nãscut în Valea Jiului a doua oarã”, a mai spus vicepremierul.
Dar, totusi, Dîncu a vãzut si o viitoare strategie ce va relansa economia zonei, mult afectatã de mineriade, mutând centrul economic din Vestul Vãii Jiului spre Petrosani.
Diana Mitrache