N u mai puțin de 32 de milioane de euro sunt disponibili de luni, 5 septembrie, dacă autoritățile locale, ONG-urile, ori oamenii simpli, au proiecte menite să aducă o îmbunătățirea a situației climatice din localități. Vorbim despre proiecte ce se vor desfășura în următorii doi ani și vizează decarbonizarea zonelor din România.
„Orașul tău poate fi pilot în implementarea măsurilor inovatoare de decarbonizare.Luni, 5 septembrie, se lansează apelul pentru orașe-pilot care vor să testeze și să implementeze astfel de măsuri”. Acesta este anunțul postat pe site-ul ADR Vest, iar responsabilii de acolo explică despre ce este vorba. „Sunt mai multe măsuri inovatoare de decarbonizare, care sunt incluse în acest apel de proiecte. Apelul este organizat de Comisia Europeană și se adresează autorităților locale și partenerilor locali, care pot fi, fie IMM-uri, fie ONG-uri, instituții de cercetare sau universități. Pot fi inclusiv grupuri de cetățeni și ei pot aplica pentru acest tip de proiecte. Este un buget destul de generos, cam 32 de milioane de euro și vor fi finanțate cam 30 de granturi, în funcție de proiectele ce se depun”, a declarat Ionuț Suciu, purtător de cuvânt al ADR Vest.
Bugetul programului este de 32 de milioane de euro, din care se vor finanța aprox. 30 de granturi: 12 granturi de 1,5 mil. euro; 10 granturi de 1 mil. euro și 8 granturi de 0,5 mil euro.
Programul durează doi ani, iar la apel poate aplica orice oraș, chiar dacă nu a fost selectat in Misiunea Orașe – 100 de oraș neutre climatic până în 2030.
Toate datele necesare și programul-pilot, pot fi consultate în următorul link: Call for Pilot Cities – NetZeroCities
Diana Mitrache