SAMSUNGCentrul municipiului Petrosani a fost sâmbãtã punctul principal de atractie pentru toatã Valea Jiului si o multime de oameni  a venit sã admire masinile retro expuse aici. Fiat-uri,  IMS-uri, Trabanturi, Dacii, vechi, dar toate absolut functionale, au fost expuse în Piata Victoriei de proprietarii lor.

Cândva umpleau strãzile, acum sunt obiecte de colectie. Vorbim despre masinile retro care pentru o zi au fost vedete la Petrosani. O pasiune scumpã, dar care meritã toti banii. Asa spun cei care colectioneazã masini retro si bat tara în lung si în lat dupã o masinã veche pe care si-o doresc în colectia lor. Nu este deloc ieftin, pentru cã multe dintre ele necesitã reparatii costisitoare, dar pasiunea învinge munca sau efortul financiar. Iar când bijuteriile pe patru roti strãlucesc în razele soarelui de primãvarã si mii de oameni vin sã le admire, efortul este rãsplãtit cu vârf si îndesat. Asa s-a întâmplat la Petrosani, unde Retromobil Club România, cu implicarea municipalitãtii Petrosani, a organizat, în premierã, o epxozitie de masini retro. Trei hunedoreni sunt membri ai acestui club de pasionati de masni vechi, doi dintre ei fiind din Valea Jiului. Este vorba despre comandantul Politiei Orasului Petrila, Ovidiu Zaharia si Nicolae Gherghin, care si-au expus sâmbãtã, la Petrosani, o parte a colectiei de masini pe care o detin. Iar o a treia persoanã a venit cu o motocicletã de colectie. SAMSUNGOricum, si la nivel national vorbim despre o comunitate oarecum restrânsã,  iar cei de aici tin legatura prin internet, cu ajutorul telefoniei mobile, pentru cã este o piatã extrem de dinamicã, iar proprietarii initiali ai masinilor sunt, de regulã, oameni în vârstã  „O astfel de pasiune înseamnã multã muncã, dãruire, bani, timp si informatie, ca sã gãsesti „religvele” pe care sã le aduci acasã, sã le bagi în atelier si, dupã o perioadã de 6 luni – doi ani sã scoti o bijuterie”, spuen Ovidiu Zaharie care a venti aiic cu 11 masini cu preturi de pânã la 12.000 de euro, e drept pe piata germanã. Este vorba despre un Opel Olimpia Record fabricat în 1953, care pleacã la sfert de cheie. „Nu stiu dacã mã voi opri aici. De câte ori îmi mai luam câte o masinã sotia îmi spunea: <<Iar ai mai luat o rablã>> si îi promiteam, de fiecare datã cã e ultima. Si a  tot fost ultima, pânã am ajuns la numãrul de 16”, mai spune acesta. Masinile sunt tinute într-un loc special amenajat, pe o bucatã de teren care apartine fratelui sãu. Acum nu îsi mai doreste neapãrat un anume model de masinã pentru cã în urmã cu trei sãptãmâni a adus, de la Timisoara, o Skoda Felicia decapotabilã pe care si-o dorea foarte mult. „Visul meu a fost o masinã de epocã decapotabilã. Acum lucrez la ea, sper ca pânã în varã sã pot circula cu ea”, a mai spus Zaharia.

Admiratie si invidie!

SAMSUNGPe terenul lui si-a adãpostit bijuteriile pe roti si Nicolae Gherghin, al doilea membru al Retromobil Club Romania din Valea Jiului. „Este vorba despre mult timp, bani cheltuiti, dar este o pasiune frumoasã, dar, din pãcate, cam rarã în România si greu de înteles de multi dintre participantii la trafic. Masinile astea vechi merg mai încet, trebuie avutã mai multã grijã de ele, pentru cã piesele sunt scumpe, sunt rare, se obtin cu dificultate. Masinile sunt aduse din tarã, de la Bucuresti, de la Timisoara. Cea mai scumpã piesã si cea mai dificil de gãsit am luat un stop pentru motocicleta care a apartinut Militiei, din Singapore, de pe E-bay. Se gãseste foarte greu pentru cã s-au fabricat doar 15.000 de exemplare”, povesteste Gherghin. La expozitia de masini retro a venit cu 4 exponate, dar colectia sa este mai bogatã, însã, din pãcate, nu toate sunt functionale. Probabil lumea crede cã dacã ai astfel de masini esti si bogat, dincolo de satisfactia sufleteascã pe care ti-o aduc aceste bijuterii motorizate. Iar unii actioneazã în consecintã. Nicolae Gherghin a simtit asta pe pielea lui. „Am fost victima unui incendiu, victima a 14 furturi în decurs de doi ani. Îmi este greu sã le protejez si acum sunt împreunã cu prietenul Ovidiu Zaharia si le tin la dânsul la Petrila. (…) cest evebiment este o premierã atât pentru municipiul Petrosani cât si pentru judetul Hunedoara.SAMSUNG Sper ca vizitatorii sã fie în numãr cât mai mare si sã se bucure de masinile prezentate. Pe viitor sperãm sã mai organizãm astfel de evenimente”, a spus Nicolae Gherghin. Cei mai încântati au fost copiii, cãrora li s-au lipit ochii de micutele masini. Vedeta expozitiei a fost însã un IMS lângã care au zãbovit minute bune atât micutii, cât si cei mai în vârstã vizitatori.

Carmen Cosman