Planurile Guvernului s-au schimbat pentru Valea Jiului. Dacã în urmã cu douã luni, vicepremierul Vasile Dîncu anunta cã Valea Jiului trebuie privitã ca un tot unitar în vederea dezvoltãrii, la vizita de sãptãmâna trecutã nu s-a mai discutat nici de conurbatie si nici de o asociatie de dezvoltare intercomunitarã.
”Vrem sã sprijinim de la Bucuresti, legislativ si nu numai legislativ, printr-o lege a zonelor metropolitane sau printr-o lege care sã permitã nasterea, din punct de vedere administrativ, a conurbatiei, prin asocierea localitãtilor din Valea Jiului. În acest moment cred cã este nevoie de o simplificare administrativã de exemplu”, spunea Vasile Dîncu în luna iulie, la Vulcan.
Acum se vorbeste de realizarea unei unitãti de guvernamentale de asistentã tehnicã, adicã un birou cu sediul la Petrosani care va “asigura asistentã de specialitate pe domeniile si programele de finantare gestionate”.
„Vrem sã identificãm si sã alocãm bugete distincte pentru dezvoltare în aceste zone de interventie prioritarã, între care Valea Jiului ocupã prima pozitie de interes. Pentru a avea însã garantia cã aceste bugete nu vor rãmâne neutilizate, din lipsã de proiecte sau din blocajele generate de scrierea acestora, am decis sã înfiintãm la Petrosani o unitate de gestionare a tuturor proiectelor propuse în primul rând de autoritãtile publice locale, dar si de alte entitãti eligibile. Aceasta va functiona ca un birou de consultantã, dar va fi constituit în subordinea Cancelariei Primului Ministru, astfel încât sã existe o atentie directã si prioritarã asupra nevoilor de dezvoltare a acestei zone si asupra modului în care putem finanta diverse proiecte”, a declarat luna aceasta, viceprim-ministrul Vasile Dîncu, la Petrosani.
Pentru implementarea programului de dezvoltare integratã, la nivelul Cancelariei Prim-ministrului va functiona o Unitate Guvernamentalã de Asistentã Tehnicã (UGAT), iar în coordonarea ei – câte o unitate pentru fiecare dintre cele trei zone, cu sediul în Petrosani, Rosia Montanã, respectiv în Vaslui (în cadrul prefecturilor). Unitãtile vor beneficia de colaborare, în diverse forme, cu diverse ministere, în special cu Ministerul Fondurilor Europene si cu Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, care vor asigura asistentã de specialitate pe domeniile si programele de finantare gestionate.
„Noi vom aduce câtiva specialisti, dar vreau sã aducem oameni din Valea Jiului care sã vinã sã învete la ministerul pe care îl conduc, la sectiile de urbanism, amenajarea teritoriului, pentru a crea specialisti în programe de pe plan local. Autoritãtile locale vor avea cea mai importantã sarcinã si merit în a face proiecte. Noi vom aloca fonduri speciale pentru Valea Jiului, din programe europene si bugetul national, însã proiectele trebuie fãcute la standarde europene, sã respecte conditionalitãtile, sã fie competitive. Ideea unei unitãti de asistentã pentru aceste zone este foarte importantã. Aducem oameni cu experientã, nu mai inventãm posturi”, a precizat Vasile Dîncu.
Mecanismul institutional va fi pus în practicã cu finantare din fondurile europene alocate României în perioada 2014-2020, fie în cadrul unor proiecte deja initiate de ministere, fie prin proiecte noi.
Monika BACIU