La mina Petrila, în sala în care cândva erau compresoarele, tineri din mai toate liceele hunedorene s-au adunat pentru un hub de robotică. A fost un prim prilej de a atrage atenția celor care se ocupă de acest sistem, iar prezența celor ce au adus în România programul Nație prin educație a demonstrat că aici există copii extrem de talentați
Echipa de robotică AlphaBit a Colegiului Național Mihai Eminescu Petroșani, în colaborare cu Echipa Wafy de la Petrila și Asociația pentru Educație și Cultură
EMINENS Petroșani – asociația profesorilor din același colegiu au organizat un hackathon de robotică la care participă cluburi de robotică din județul Hunedoara și nu numai. Iar organizatorii speră ca astfel, tot mai mulți tineri să se îndrepte spre acest hobby care îi poate ajuta enorm în carieră. Iar la sala compresoarelor a avut loc primul hub de robotică din zona noastră. „Asta așteaptă elevii de liceu, un spațiu în care să își poată desfășura activitatea, iar acum este prima astfel de inițiativă în această parte a României. Și asta denotă că Valea Jiului poate să fie Robotics Valey și că putem trece de la Valea Jiului, la Valea Roboticii”, a spus Mihai Danciu, organizator, Planeta Petrila.
Și nu sunt doar vorbe spuse la deschiderea evenimentului, pentru că, cei care au adus robotica în România au vorbit despre Valea Jiului așa cum puțini au făcut-o de-a lungul
timpului. Cum au ajuns în Hunedoara și la Petrila, ne spun chiar cei care sunt considerați părinții acestui gen de competiții în România. „Am pus pe listă rezultatele care au fost obținute de județ, o echipă de aici a câștigat Campionatul Mondial, cu 5 medalii de aur, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Cea de la Hunedoara este cea de care și acum americanii își aduc aminte. Tot Hunedoara are o medalie de aur, anul trecut am câștigat campionatul în SUA, anul acesta am luat vreo 4 medalii și deja ne priveau altfel. Tocmai asta e ideea, că aici copiii au șansă să facă ceva. Un băiat din Petrila, student la București, a arătat că există aici resurse. El a fost testat într-un container de US Army și m-au întrebat cum a ajuns copilul ăsta la ei, că le-a dat peste cap măsurătorile”, a spus, printre altele, Cristache, inițiatorii Nație prin Educație, „părintele” roboticii din România.
„Nu am fost niciodată aici. Noi ne împărțim sarcinile în echipă și Cristache a pus prima dată piciorul aici și mă bucur să văd atâta abnegație aici. Chiar îmi spuneau că urmează să se mai înscrie și alte 3 echipe, ceea ce este minunat”, a completat Ana Popescu, program director Nație prin Educație.
Defapt, organizatorii au adus aici liceeni care știu sau ar vrea să știe ce însemană robotica și toți au văzut ce însemană asta.
„Sunt de fapt două evenimente. Este deschiderea la Planeta Petrila în colaborare cu echipa Wafy de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși. Vrem să facem un hub de robotică și organizăm și în Parâng un simpozion la care am invitat multe echipe de robotică din mai multe licee din Valea Jiului și Târgu Jiu. Unele au echipe de robotică, altele nu ”, a declarat Daniela Ciontescu, mentor al echipei de la Colegiul Național Mihai Eminescu Petroșani.
Iar pentru Consiliul județean Hunedoara
acesta a fost primul
mare eveniment de la fosta mină Petrila
„Știu bine că este prima activitate pe care CJH o face pe proprietatea de aici, Exploatarea Culturală Petrila. Mă bucur că cluburile de robotică și-au dat aici întâlnire. De la mină, mergem la construcție de roboți!”, a spus Costel Avram,
administratorul public al județului Hunedoara.
Tinerii liceeni văd ce este nou, se realiază unor astfel de proiecte, care în Statele Unite sunt bine văzute, mai ales că de aici selectează viitorii IT-iști, așa că hub-ul de robotică de la fosta mină Petrila este primul pas pe care tinerii îl fac pentru dezvoltarea zonei.„Avem rezultate foarte bune, am ajuns și la națională. Avem în plan să ne asigurăm că echipele de robotică nu se destramă și le oferim suportul nostru cât putem de mult. Și, ca rezultate personale, eu mă implic în robotică și am fost recent la un hakatlon la Timișoara. Vreau să fac facultatea de robotică, să învăț cât mai multe și să mă întor în Valea Jiului ca să inițiez cât mai mulți tineri în acest domeniu”, a conchis Adrian Ciprian Tăian, Echipa Wafy.
Diana Mitrache