Patrimoniul minier poate fi transformat în patrimoniu cultural. În acest sens, Asociatia Planeta Petrila este prezentã la expunerile din tãrile europene. Reprezentantii asociatiei documenteazã modul în care alte regiuni miniere au transformat zonele industriale în zone culturale.
Asociatia Planeta Petrila a fost prezentã si a prezentat la Mining Heritage Weekend, în cadrul Lunii Patrimoniului Minier, 2018 fiind Anul European al Patrimoniului Cultural, o astfel de propunere de reconversie industrialã.
“Evenimentul a avut loc la C-mine în Genk si la be-MINE, în Beringen (ambele în Belgia), douã dintre cele câteva mine de cãrbune care au fost transformate în centre cu programe mixte incluzând si activitãti culturale, muzeale dar si functiuni dedicate localnicilor”, aratã reprezentantii Asociatiei Planeta Petrila.
În plus, primarul orasului Genk, Wim Dries, a prezentat proiectul transformãrii C-mine, Winterslag, în care este implicat din anul 2000, de pe când era în pozitia de viceprimar, “dorindu-si ca localnicii sã vadã acest proiect ca unul ce le apartine. Din cele trei mine ce se gãsesc în orasul Genk, închise în anii ’80, fiecare proiect a abordat o tematicã diferitã. C-Mine s-a orientat cãtre economia creativã, educatie, creatie artisticã si recreatie creativã. Astãzi au fost create 500 de locuri de muncã în cele trei foste mine. În urma prezentãrii initiativei noastre, membrii conducerii Monumentenzorg Beringen si-au exprimat intentia de a ne sprijini în eventualitatea deschiderii unui dialog sau chiar al unui demers de înfrãtire între asociatii”, mai aratã cei de la asociatia Planeta Petrila. Mai multe clãdiri care au apartinut fostei unitãti miniere Petrila au fost clasate de Ministerul Culturii ca fiind de patrimoniu national. Cinci dintre clãdirile minei Petrila au fost clasate ca fiind clãdiri istorice. Clãdirile declarate monument istoric sunt vechea preparatie, clãdirea compresoarelor, atelierul mecanic, putul-centru si putul cu schip – cel mai adânc din Europa, care mãsoarã 940 de metri.
Monika BACIU