Un consilier local de la Petrosani sustine cã varianta optimã pentru asigurarea continuitãtii termoficãrii este ca încãlzirea apartamentelor din localitate sã se realizeze în sistem centralizat. Asta ar însemna ca persoanele fizice care au centrale termice pe gaz sã renunte la acestea în favoarea termoficãrii.
“Ceea ce vã propun si ar fi fezabil ca cei în mãsurã sã hotãrascã sã se treacã de la încãlzirea pe gaz metan la încãlzirea în sistem centralizat, aici mã refer la persoanele fizice. Nu avem noi menirea sã hotãrâm cu ce sã se încãzeascã, dar poate ar trebui sã-i convocati aici împreunã si cu cei de la termoficare într-o sedintã. Toatã lumea zice cã vrea sã salveze mineritul, dar termoficarea cu ce curent dã acum poate oricând sã fie schimbatã si înlocuitã cu câteva eoliene. acã Paroseniul încãlzeste o localitate poate este mai greu sã opreascã productia, mai ales cã am rãmas singurii din toatã Valea”, sustine consilierul Mihai Barbu.
Alesii locali de la Petrosani subliniazã cã pretul agentului termic este proportional si cu numãrul de abonati.
“Îi dau dreptate colegului meu, cu cât sunt consumatori mai multi cu atât si pretul energiei termice este mai mic si retelele termice sunt încãrcate la o capacitate mai mare. Este normal sã tindem spre spital, unitati de învãtãmânt, crese si grãdinite atâta timp cât doar Petrosaniul mai este cel care preia agent termic. Tot greul este pe Petrosani si este regretabil cã celelalte administratii din Valea Jiului nu au gãsit solutii în acest sens. Gânditi-vã acum ce ar însemna ca 30.000 de apartamente sã fie racordate la energie termicã pentru termoficare sau pentru productia de cãrbune, care ar trebui sã fie extrasã”, este de pãrere Florian Bican, consilier local.
În momentul de fatã, doar municipiul Petrosani si institutiile publice din municipiul Vulcan mai beneficiazã de agent termic produs de termocentrala Paroseni.
Monika BACIU