La sfârsitul lunii iulie 1982, se putea da undã verde pentru inaugurarea stadionului. Toatã lumea intrase în febra pregãtirilor pentru data stabilitã, 1 august 1982, ceea ce coincidea cu Ziua Minerului. Întreaga Valea Jiului astepta momentul mult dorit, inaugurarea noului stadion din Petrosani. Era evident cã la momentul inaugurãrii, capacitatea noului stadion nu putea gãzdui cererea de spectatori, care depãsea cu mult posibilitãtile de gãzduire pe gradenele sale. Au venit peste 30.000 de oameni din toate colturile Vãii Jiului, dar si din zonele învecinate. Practic, nimeni nu ar fi putut evalua o cifrã exactã a celor care au fost atunci prezenti pe stadion. Cei mai multi au sosit imediat dupã orele 14.00, când s-au deschis portile, organizati pe intreprinderi, dotati cu seminte si sandvisuri.
Primul stadion inaugurat în urmã cu 60 de ani
Vechiul stadion, ars în 1975. Era cel construit în urmã cu exact 60 de ani, în 1922. Inaugurarea oficialã a avut lor pe 22 sept. 1922, când au fost organizate o serie de ”serbãri sportive”, sprijinite de Ioan Winklehner, director la societatea minierã. A fost atunci prezent si Alteta Sa Regalã, principele Carol (viitorul rege Carol al II-lea), mostenitorul tronului României. A fost un program bogat, cu concursuri (”emulatii”) de tenis de câmp, concursuri atletice, fotbal dar si un ”mars pedestru” pânã la Surduc…
”Destindere si bunã dispozitie…”
…aceasta era caracterizarea presei locale de atunci, pentru ziua de 1 august 1982. Manifestãrile propriu-zise au început pe la orele 15.30, când trupurile unor elevi-sportivi, îmbrãcate în rosu, galben si albastru, au scris pe proaspãtul gazon al arenei centrale ”cuvântul-deziderat al lumii”, PACE.
Deschiderea oficialã a fost efectuatã prin cuvântarea lui Viorel Faur, prim-secretar al Comitetului municipal Petrosani al P.C.R., de la tribuna oficialã, fiind înconjurat de zecile de activisti de partid, invitati din toatã Valea Jiului.
Printre momentele cele mai savurate au fost partida de fotbal dintre o selectionatã a unor actori celebri din Capitalã si una a fostelor glorii ale Jiului, meciul fiind arbitrat de o tripletã femininã, Stela Popescu – Vasilica Tastaman – Norina Alexiu, în comentariul unui actor plin de haz, Ion Dutu.
Printre cei care au evoluat la acel meci-spectacol, s-au numãrat Stefan Bãnicã, Puiu Cãlinescu, Horia Cãciulescu la actori, Farkas I si II, Stocker, Romosan, V. Gabor, Turcus, Szoke, la fostele glorii jiuliste.
Apoi a urmat un joc amical între divizionara ”A” Jiul si FCM Resita din Divizia ”B”, meci încheiat cu scorul de 6-0, arbitrat de ziaristul sportiv Mircea M. Ionescu la centru.
…Si primul meci oficial
Odatã momentul inaugural trecut, toate gândurile se îndreptau spre noul sezon 1982-83, care avea sã înceapã pe 7 august 1982. Dupã primul meci în deplasare, 0-1 la Chimia Rm. Vâlcea, în etapa a 2-a urma primul meci la Petrosani, pe 11 august 1982, cu Politehnica Iasi. 10.000 de spectatori au venit la acest moment istoric, care n-a fost de bun augur pentru Jiul, scorul fiind 0-0. Echipa Jiul, antrenatã de Ladislau Vlad, a jucat în formula: Cavai – V. Popa, S. Rusu, Vizitiu, Gr. Petre (min. 46 Stana) – Sumulanschi, I. Varga, Dina – Bãlutã, Lasconi (min. 63 M. Marian), Sãlãgean.
A fost însã mult mai bine dupã trei zile, pe 14 august, 2-1 cu Steaua, Dina si Grigore Petre fiind autorii golurilor victoriei Jiului, împotriva unei echipe unde evoluau la Steaua, Iovan, Sames, Gabi Balint, Majearu, Tim Câmpeanu sau Anghelini.
În acel meci inaugural, Jiul a avut o sumedenie de ocazii (Sãlãgean, Varga, Lasconi în barã, Dina), dar se pare cã impactul cu noul câmp de joc a constituit o problemã pentru echipa Jiul.
Rememorând, dupã 30 de ani
Dumitru Bãlutã: ”Nu fãcuserãm decât un antrenament, ne-a coplesit suprafata mare a complexului sportiv. Antrenorul Vlad ne-a spus dupã joc, glumind, cã ar trebui sã mai tãiem din teren! Puteam, totusi, sã câstigãm, am ratat mult…”
Ioan Varga: ”Am zis cã-i batem usor cu 10.000 de suporteri în tribune, dar unii s-au tãiat ca maioneza. Am ratat foarte mult, e adevãrat, terenul era o problemã, dar asta a fost. A fost mai grea acomodarea, dar pânã la urmã ne-am revenit.”
Horatiu Lasconi: ”Îmi aduc aminte cã ieri, am trimis un sut în barã, ne-ar fi putut aduce victoria. Ce echipã aveam! Pretentiile erau mari, ne-a coplesit acustica stadionului, a fost greu la început, apoi ne-am acomodat”.
A consemnat GENU TUTU