De colectie. Serial. 35 DE POVESTI PENTRU – UN STADION LA 35 DE ANI (1982-2017) / EPISODUL 13 / JIUL PROMOVEAZÃ ÎN ANUL REVOLUTIEI!

Antrenorul Constantin Otet o va lua de la capãt în toamna anului 1988, cu câteva întãriri: Negrilã, Mihãilã, L. Petre, Oct. Filip, Udricã, I. Cojocaru, dar fãrã Lasconi, plecat la Steaua (la schimb cu I. Cojocaru, dar va reveni din retur), apoi din retur, cu Bâcu de la Universitatea Craiova.

O razã de sperantã, prin absenta echipei lui Nicu Ceausescu, promovatã în Divizia „A”, Inter Sibiu. Jiul începe în fortã, cu primele sase etape fãrã înfrângere!

Istoria terorii la Tg. Jiu se repetã în etapa a 9-a (16 oct. 1988), de astãdatã cu arbitrul bistritean Gabriel Rosca în rol de protector al Pandurilor. De pildã: D. Timofte si Henzel sunt loviti în acelasi timp, apoi Henzel este eliminat nejustificat, iar gazdele vor câstiga printr-un gol marcat de Gãman mult dupã minutul 90! Jiul va termina turul pe locul 2, la un punct în spatele Chimiei Rm. Vâlcea.

Returul începe în fortã, cu un Marian Bâcu bine integrat în atac (va înscrie trei goluri în meciul din etapa a doua a returului, 5-0 cu Gaz Metan Medias), nepierzând decât trei jocuri în tot returul.

În ultima etapã, pe 26 iunie 1989, la un 2-2 acasã cu Minerul Motru (Jiul era oricum promovatã) au asistat 15.000 spectatori! Asadar, dupã douã editii în „B”, Jiul Petrosani revine în primul esalon, într-o manierã categoricã.

Echipa s-a dovedit puternicã pe teren propriu, unde nu a pierdut decât un punct, în ultima etapã, forta echipei demonstrându-se în deplasare, unde a reusit patru victorii si sase jocuri egale. Cu 64 goluri  marcate, a avut o medie de 1,88 goluri pe partidã, nu mai putin de 21 nume aflându-se pe lista marcatorilor.

Cel mai omogen compartiment a fost mijlocul, cu acelasi jucãtor de travaliu Marcel „Rico” Cristea, cu Udricã uneori sclipitor, cu Daniel Timofte plurivalent. Apoi apãrarea, cu Negrilã, cel mai constant si bãtãios din echipã, cu Sedecaru, care a avut cel mai bun sezon al Jiului, iar în atac, Bâzu si Lasconi, un real pericol pentru portile adverse în retur, sau I. Cojocaru în tur. De remarcat si Henzel, un jucãtor tehnic, care poate mai mult. Per ansamblu, un campionat cu trei antrenori, care fiecare a stiut (împreunã cu secunzii  Puiu Benea, Marian Mihai si Miticã Marcu) sã exploateze ce este mai bun în fiecare jucãtor.

JIUL PETROSANI 1988-1989

SUS: D. Bãlan, Ov. Dodu, Baltaru, Negrilã, Moromete, Ceacusta

MIJLOC: antr. C-tin Otet, Udricã, Mihãilã, Tudorache, Sedecaru, Krautil, L. Petre, antr. Secund Puiu Benea

JOS: Henzel, Florescu, Racolta, Bojtor, M. Cristea, Verigeanu

GENU TUTU

Un comentariu la „De colectie. Serial. 35 DE POVESTI PENTRU – UN STADION LA 35 DE ANI (1982-2017) / EPISODUL 13 / JIUL PROMOVEAZÃ ÎN ANUL REVOLUTIEI!

  • 17 ianuarie 2019 la 01:56
    Permalink

    jiul petrosani! mereu a avut echipa frumoasa!

Comentariile sunt închise.