Locuitori ai cartierului Bosnea, din Petrosani, s-au revoltat pentru cã de cinci ani vidanja nu a golit nici mãcar o datã fosele aferente locuintelor pentru care plãtesc chirie.
Cartierul Bosnea, din Petrosani, este locuit în marea lui majoritate de chiriasi, proprietar al locuintelor din zonã fiind Primãria Petrosani. Conform legii, proprietarul are obligatii clare prin care trebuie sã asigure conditii civilizate. Doar cã majoritatea imobilelor detinute de primãrie sunt adevãrate ruine.
Pe strada Progresului, circa 80 la sutã dintre locuitori sunt chiriasi ai pavilioanelor fãrã canalizare. Zoltan Marga este unul dintre acestia.
L-am gãsit reparându-si tavanul celor douã cãmãrute, tavan din care se desprinseserã bucãti mari si printr-o minune nu-i striviserã cele douã fetite. Zoltan M. muncea de zor pentru cã astepta sã-I vinã acasã, de la Maternitate, al treilea copil. Cu repartiile se descurcã, spune el. Dar marea problemã este wc-ul. ”Este un adevãrat focar de infectie. Uitati cum miroase. Degeaba arunc eu var, cã asta bãlteste acolo de ani de zile. Golesc cât pot fosa, dar asta nu e treabã. Vreau sã vã spun cã Primãria nu a trimis nici mãcar o datã, în ultimii cinci ani, vidanja. Ne lasã asa ca pe prosti si spune cã e treaba noastrã. De unde sã scot eu o cãrãmidã de bani ca sã plãtesc o vidanjã? Noi aici, cã nu-s numai eu, plãtim chirie si ar putea mãcar o datã pe an sã goleascã fosele, cã asa zice la lege” – a declarat Zoltan Marga.
Societatea care detine un asemenea utilaj, SC Apa Serv, presteazã serviciul de golire a foselor pe baza unei cereri din partea Primãriei – proprietarul locuintelor – si treaba este rezolvatã fãrã probleme, contracost, spun responsabili din Apa Serv.
Pentru a vedea dacã legii îi pasã cã un chiaris stã cu fecalele la nas, atunci când locuinta închiriatã nu are canalizare, ne-am adresat si juristilor. Acestia ne-au invocat Codul Civil – Contracte, care prevede ”Obligatiile proprietarului”:
1. sã predea chiriasului locuinta;
2. sã ia mãsuri pentru repararea si mentinerea în stare de sigurantã în exploatare si functionalitate a clãdirii, pe toatã durata închirierii locuintei;
3. sã întretinã în bune conditii:
a. elementele structurii de rezistentã ale clãdirii/locuintei;
b. elementele de constructii exterioare ale clãdirii – acoperis, fatadã, imprejurimi, curti, grãdini – precum si spatiile comune din interiorul clãdirii – casa scãrii, holurile, coridoarele, subsolurile;
c. sã întretinã în bune conditii instalatiile comune proprii clãdirii (hidrofor, instalatii de alimentare cu apã, canalizare, instalatii de încalzire centralã).
ATENTIE! Sunt nule de drept clauzele incluse în contract, care exonereazã proprietarul de obligatiile ce-i revin, potrivit dispozitiilor legale.
Ileana Firtulescu