La o restricţie de alimentare cu apă potabilă se fac cel puţin 3 branşamente noi. Asta spun cei de la Apa Serv, după ce  primarul din Petroşani a  reclamat activitatea constructorilor la Prefectură şi DSP.
|În fapt, e vorba despre lucrări ce se fac, în special, în Petroşani, unde se  schimbă ţevile şi apa trebuie oprită la fiecare cuplare. Şi asta, în condiţiile în care lucrările vizează o mică parte din reţelele subterane. Fix 9% din totalul reţelelor subterane de ţevi vechi de peste o jumătate de secol sunt acum înlocuite de cei de la Apa Serv, iar reclamaţiile curg lanţ. Apa se ia în pandemie, calitatea ei este alta când vine şi întreruperile durează prea mult, iar toate aceste motive au fost reclamate la Prefectură şi DSP. Cei de al Ape, însă, explică exact cauza acestor întreruperi şi de ce nu pot fi ele mai scurte şi eficiente, în condiţiile în care, în ultimii doi ani s-au reabilitat 11 km de reţele de apă în zona de sud a municipiului Petroşani, 3, 7 de canalizare, iar în partea de nord, 7 km de apă şi tot atâţia de canalizare „În ultimele două luni, am avut 18  restricţii de  alimentare cu apă. În acest timp, s-au făcut 64 de cuplări. Deci, mai mult de 3 pe o restricţie la apă. Aceste restricţii care sunt programate, sunt anunţate atât la DSP la Petroşani, cât şi la Deva, dar şi la Prefectură,.  E o întreagă procedură care presupune spălarea reţelei, iar înainte de a da drumul apei, laboratorul central de la Dănuţoni, ia o probă de apă să certifice că este potabilă ”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv. Apa Serv spune că a încercat să limiteze numărul restricţiilor la două pe  săptămână şi recunoaşte că, în ciuda disconfortului creat, nu  se vor înlocui acum mai mult de 9% din totalul reţelelor. Asta, pentru că doar pentru atât au fost fonduri europene  deocamdată, iar Valea Jiului este prima pe ţară în  implementarea proiectului de reabilitare a reţelelor.
„Ştim că reţelele sunt foarte vechi, că doar din acest motiv le schimbăm şi, din peste 200 km de reţea de apă, care sunt doar în Petroşani, prin acest proiect noi am reuşit să facem doar 18 km de reţele de apă”, a mai precizat Cristian Ionică, manager al SC Apa Serv.
„Cu foarte mare  greutate şi cu memorii foarte bine documentate şi explicate, am reuşit să obţinem bani pentru aceste reabilitări. Întrebarea era de ce numai 18 km. Noi,  pentru necesarul de investiţii din etapa a II-a, atât am primit. Am ales cu foarte mare grijă şi  împreună cu consultantul şi cu primăriile din Valea Jiului. Toate acestea au fost gândite, umăr la umăr, cu primăriile, că fiecare au venit cu doleanţele  cetăţenilor, care, ştim bine, merg prima dată la primărie”, a completat şi Monica Tarcea, şefa Departamentului Dezvoltare din cadrul Apa Serv Valea Jiului. Apa Serv investeşte acum în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, după ce, iniţial, banii europeni au venit  pentru extinderea reţelelor, aşa încât toată lumea să aibă acces la apă.
Diana Mitrache