C lădirile care au aparținut fostei mine Petrila încă nu se pot vinde și, deci, nici cumpăra. Birocrația a întârziat un deceniu transformarea peisajului industrial și acum pare că ar fi ultimul pas.
Cei de la SNIM, însă, cred că Adunarea Generală a Acționarilor încă evaluează clădirile, pentru că vechile calcule nu mai pot fi valabile, în condițiile în care, zilnic, clădirile se năruiesc.
De peste 10 ani, proiectele care ar aduce lumea culturală în perimetrul vechii exploatări miniere de la Petrila nu pot fi accesate de specialiști. Proiectul de revigorare pare unui absolut viabil și premiat peste hotare, însă, la noi, birocrația a bătut și bate pasul pe loc. Și asta, în condițiile în care Consiliul Județean Hunedoara așteaptă cu banii pregătiți, să le cumpere. „Tot ce înseamnă ansamblul de clădiri de la Mina Petrila este trecut de Consiliul de Administrație, a fost pe ordinea de zi a AGA și se află în continuare la juridic AGA. Aștept cu nerăbdare și eu să îmi spună. Chiar nu știu de ce mai durează. Este clar că există o diferență de valoare între clădirile preluate de la CEH și ceea ce s-a făcut cu evaluatorul autorizat. Dar au trecut anii și acum vorbim și de deteriorare și, mai mult, e o zonă în care nu cresc peste noapte prețurile la terenuri. Nu am acum un răspuns concret”, a precizat Daniel Sîrb, director SNÎMVJ.
Experții au stabilit, în urma evaluării, că aceste active de la Petrila costă cam 2.160.000 de lei și cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache