În fiecare zi de miercuri, înaintea decretării, prin Ordonanţă Militară, a Stării de Urgenţă în România, sistemul de alarmare publică era verificat de autorităţile naţionale.
Sistemul, însă, s-a dovedit că nu poate fi folosit în timpul pandemiei generată de COVID 19, deşi tot mai mulţi oameni s-au aşteptat să fie alarmaţi, cel mai probabil, şi astfel. Au primit cel mult mesaje de avertizare pe telefon, prin acre li s-a cerut să stea în casă, însă, alarmele nu au sunat. Şi, în plus, spun specialiştii în domeniu, nici sirenele electronice, pe care ar fi putut fi înregistrate voci, deci texte în care oamenii să fie sfătuiţi ce să facă, nu au putut fi pornite. La Petroşani, unde sistemul este unul relativ învechit, doar sirenele clasice, cu sunete specifice, pot fi folosite.
Ar fi nevoie de minim 5 sirene electronice, însă, costul uneia ajunge la 60.000 de lei. Nu sunt bani şi nicio primărie nu şi-ar permite acum, însă, un astfel de sistem ar fi necesar.
În Petroşani există un sistem de alarmare publică ce are în componenţă atât sirene achiziţionate prin anul 1942, cum este cazul celei funcţionale de pe strada Oituz, dar şi prin 1982, cum sunt cele mai noi.
Diana Mitrache