Doi bãrbati au pierit striviti de galeria pe care au construit-o ca sã scoatã huilã din mina Lupeni – o minã care, de la finele lunii trecute, ar fi trebuit sã intre pe un program de închidere. Dar minerii s-au luptat sã o mai tinã în viatã, mãcar un an! Cu ce pret?
E doliu în Valea Jiului, din nou. Un miner a fost îngropat de ziua lui. Avea 40 de ani, dar duminicã a luat calea spre vesnicie. Celãlalt ar fi avut 44 de ani, duminica viitoare. Viata nu a mai avut rãbdare cu ei.
Femei, copii, bãrbati cu lacrimi în ochi am gãsit joi, la prânz, la poarta minei Lupeni, agãtati cu mâinile de un gard de sârmã, prin care priveau cu deznãdejde spre o gurã de intrare în minã. Salvãri, descarcerãri, politie, procuraturã, limuzine, elicoptere si un ministru care a fãcut o noapte albã la mina Lupeni.
„S-a auzit o bufniturã si am fugit care cum a putut. Apoi ne-am întors sã îi salvãm pe cei care au rãmas blocati”.
Este declaratia smulsã de reporteri de la unul dintre cei 8 mineri, care a reusit sã fugã din calea infernului. Iuliu Lucian Codlean a fost scos fãrã viatã din abataj, dupã vreo 17 ore în care zeci de salvatori au sãpat cu mâinile în pãmântul care l-a acoperit. Duminicã a plecat din nou în pãmânt. Florin Ioan Suciu a fost dus la Spitalul Floreasca, cu un elicopter, dar s-a întors si el, fãrã viatã, strivit de muntele de cãrbune care l-a coplesit.
„Spuneti, bã, cã nu aveti cu ce lucra! Cã scoateti cuiele dintr-o scândurã sã o bateti în alta!”, le-a strigat un bãrbat de la gard, celor care erau întrebati de reporterii televiziunilor dacã acolo, sub pãmânt e totul în regulã.
„Mai am câteva luni si ies naiba la pensie, cã nu mai pot, mi-a ajuns!”, a spus, aproape sugrumat de lacrimi, un ortac, care venise acolo, la gardul de sârmã.
Gardul îi despãrtea de lumea aia spre care trãgeau nãdejdea.
Nimeni nu pleca de lângã împletitura de sârmã si îsi lungeau cu totii privirile spre locul ãla ce pãrea cã le dã sperantã. Din când în când era forfotã. Unul dintre privitori rãbufnea, convins de vreun reporter de la o televiziune sã spunã ceva. Si atunci, toate camerele ajungeau pe el.
Televiziunile erau privite cu dispret. „Sã spuneti care e realitatea!” Da, asta au cãutat sã facã, dar minerii nu au vrut sã vorbeascã. Sunt sãtui, sunt speriati. „Nu ne dã afarã, dar ne scot la suprafatã, iar la salariu pierdem multi bani. Nu ne permitem. Nu vorbim. Tãcem”.
Mina asta le-a luat viata altor doi mineri, dar restul tot acolo vor sã se ducã. Si asta, desi nu câstigã mai mult decât un politist local, care stã pe strãzi.
Joi a fost o noapte cruntã pentru câtiva oameni adunati la acel gard de sârmã, cu privirile în gol. Si ironia a fãcut ca minerii blocati sã fie scosi prin alt loc. A fost ca o diversiune. I-au lãsat cu ochii spre cele câteva salvãri de jos, iar dacã erai printre favoriti, aflai de la vreun priceput, ce conducea masinile sefilor, cã ei vor fi scosi pe la putul Sud. Asa a fost!
Doi au fost scosi în viatã. Au bãtut în tevile care îi striveau si, cu ultimele puteri au strigat. Au stat, însã, sub pãmânt mult timp, iar din 3 doar unul mai este în viatã. A avut noroc! L-au protejat tocmai acei stâlpi scosi acum ca principalii vinovati de tragedie. Vineri, la prânz, ministrul i-a adunat pe supravietuitori într-o clãdire ce a fost a minerilor. Clubul Minerului din Lupeni.
Lupeni la breaking news
Televiziuni centrale, locale, reporteri si reportofoane. Toti am stat la poarta minei, iar pentru cei din Valea Jiului, care am prins cam toate exploziile de la Dâlja încoace, lucrurile erau mai asezate. Stiam cã minerii nu mai vor sã tot spunã lucruri ce deja se stiu, însã, cei din Capitalã, voiau senzational. Cã doar asa faci rating. Unul dintre ei, de la Antena 3, a gãsit chiar de cuviintã, la unul din live-urile în care era asteptat ministrul Toma Petcu sã declare ce i-au spus supravietuitorii, sã vorbeascã despre peretii holului în care stãteam. Un soi de frescã, pe care era lipitã ceva plasã de sârmã a fãcut obiectul discutiei lui cu crainica din studio, iar mai apoi a venit sã le explice telespectatorilor cã minerii supravietuitori spun ce au vãzut. Când au iesit din salã, minerii au fost luati pe sus de camere si bombardati cu întrebãri. Si ei… au fugit.
Nimeni nu i-a întrebat de ce se mai luptã sã tinã mâna în viatã? Pentru ce? Salariile lor sunt comparabile cu ale bugetarilor obisnuiti. Desigur, în Vale, oamenii au fost tinuti în ignorantã, nu au calificãri si nu ar sti unde sã o ia. Bãncile si-au deschis zeci de filiale în vremea de dupã disponibilizãri, ca mai apoi sã le închidã, dar sã îi lase pe toti datori –vânduti. Si unii plãtesc si cu viata.
De data asta a fost tectonica si stâlpii. Dar s-au gãsit, brusc, bani!
„Nu am fost informat de acest lucru!”, a spus Toma Petcu, ministrul Energiei, când un reporter local i-a spus cã CEH nu a receptionat o cantitate de 100 de stâlpi de proastã calitate. A spus doar cã la licitatii nu s-a prezentat nimeni si cã acum sunt bani. „Avem suficienti bani în conturi pentru a face achizitii importante pentru securitatea minei. Din pãcate, din cauza unui istoric foarte prost al acestei companii si a iesirilor si intrãrilor succesive din insolventã, CEH nu a avut relatii bune cu furnizorii de echipamente de sigurantã. Începând de acum, CEH, însã, are o situatie mult mai bunã si poate face achizitiile necesare si, în maxim 2 sãptãmâni, vin 200 de astfel de stâlpi de sustinere. Nu au avut pânã acum, cã la toate licitatiile nu s-a prezentat nimeni, din cauza insolventei”, a precizat ministrul Energiei.
Activitatea minei Lupeni se reia. Minerii sunt hotãrâti sã intre din nou acolo, desi stiu ce îi asteaptã
Ministrul Petcu a stat e vorbã cu oamenii care au supraviesuit si la final a declarat cã ei îsi doresc sã intre din nou acolo.
„Eu i-am vãzut foarte hotãrâti sã intre în continuare în subteran. Cu sigurantã, le acordãm o perioadã sã se acomodeze, sã îsi revinã, pentru cã impactul a fost puternic si nu le este foarte usor sã treacã peste un asemenea eveniment si o sã aibã posibilitatea, din partea CEH, sã se acomodeze si sã îsi revinã. Ei sunt hotãrâti sã fie mineri în continuare, desi e o muncã foarte grea, cea mai dificilã, din punctul meu de vedere din toatã industria româneascã”, a spus Toma Petcu, care crede, datoritã acestui fapt, CEH va avea, pânã la finele anului productivitate mãritã si va putea vorbi despre majorãri salariale.
Mina Lupeni reintrã în program normal de lucru, iar ministrul sustine cã a propus deja prelungirea perioadei de închidere, pentru cã s-a dovedit cã productia CEH este importantã în sistemul energetic national.
„Din primele discutii pe care le-am avut la Consiliul Concurentei se pare cã aprobarea va veni. Termenul va fi peste 5 ani de zile, probabil”, a afirmat ministrul. Darius Câmpean, liderul minerilor din Lupeni spune cã la minã vor fi aduse chiar si sustineri noi, materiale si cele necesare, însã, în curtea minei, unul dintre cei care lucreazã acolo ne arãta, pe telefonul mobil, cum este în subteran. Avea o filmare cu o bandã transportoare, aflatã, asa cum afirma el, la 50 de metri de locul în care s-a produs prãbusirea si care pãrea cã se dezmembreazã toatã. Stâlpii pãreau mult tensionati, iar situatia nu le era strãinã deloc celor din minã. Si atunci, se pune din nou întrebarea, de ce sã fie lungitã perioada de activitate a acestei mine?
Diana Mitrache