Sociologii spun că Hunedoara a ales „roșu”, de stânga, la ultimul scrutin, tocmai pentru că aici a rămas amprenta muncitorilor. Profesorul universitar Valentin Fulger este unul dintre cei care a și anticipat la miime rezultatul, pe orașe și pe județ, în ansamblu, și acum ne explică de ce suntem altfel decât restul lumii.
“Am spus de Iacob Ridzi 42%, atât a luat. Am spus de Costel Avram că ia 26,5 – 27, a luat 29%, dar cu câteva zile înainte am spus că e foarte posibil să ia atât. Nu am văzut surprize uriașe în Valea Jiului. În fapt, au fost reconfirmări ale primarilor aflați în funcție, cu singura estimare care nu mi-a ieșit, fiind pe Petrila. Acolo, anul trecut, prin septembrie, Păducel avea cam 40%, dar, foarte interesant, partidul avea undeva la 55%, ceea ce înseamnă că Păducel nu și-a făcut o campanie bună. Iar o altă estimare, care nu s-a îndeplinit, deși i-am atenționat din timp pe politicieni, a fost la Vulcan. Aici, Pompiliu Barbu a pierdut pentru că nu a fost suficient de bine antrenat ca să se mențină la scorul partidului. Pleca de la 40 de procente, bună parte fiindu-I transferate de Gheorghe Ile. Restul nu au fost surprize, ca și în restul județului ”, afirmă prof. univ. Valentin Fulger, sociolog.
Sociologul Fulger spune că vorbim despre alegeri într-un singur tur, cu legitimitatea data de acest fapt, lucru ce a făcut ca un primar să poată fi ales de 2000 dintre votanți, chiar.
Dar în Hunedoara, votul este influențat de ceea ce a însemnat județul până nu demult.
“Valea Jiului și județul Hunedoara, față de restul județelor din Ardeal, are un anumit specific. Hunedoara, ca județ, a fost cel de al IV-lea județ al țării din punct de vedere al industrializării și primul ca urbanizare. Asta a făcut să avem o populație, care dispune și acum de un anumit tip de mentalitate, eu am numit-o inerțială. Avem o populație îmbătrânită, dar care a fost muncită în anii de dinainte de 1990, ceea ce a format un corp electoral cât se poate de disciplinat și de votant de stânga. Deva, care reprezintă capitala de județ, dar care nu a dispus niciodată de industrie, ci doar de birocrație, este liberală. Dar Hunedoara, unde am avut industrie siderurgică, Valea Jiului, cea carboniferă, ori Bradul, tot cu industrie carboniferă, sunt de stânga și așa vor mai rămâne o bună perioadă de timp, pentru că votul nu este o decizie individual, ci una de familie, iar cei care cresc într-o anumită familie, vor vota în consecință. Votul e moștenire de familie ”, declară Fulger.
Și de ce suntem aici, ne explică tot sociologul Valentin Fulger.
”Foarte mulți dintre oamenii cu care eu am discutat mi-au zis așa: ce să punem în locul PSD-ului? PNL-ul? Oamenii sunt nemulțumiți de PNL. Ce să punem USR-ul? Și aici au nemulțumiri, că s-a dovedit că este o formațiune politică cu caracter toxic. Uitați-vă la excluderile pe care le fac. Uitați-vă la mingile otrăvite pe care și le aruncă. Lumea s-a profesionalizat, ca și corp votant. Am înțeles să îi citim Nu mai este același electorat din anii 1990”.
Așadar, sociologii ne lasă să credem că nimic nu va schimba curând acest mod de a vota și nici absenteismul. Iar în ce privește campania electorală, considerată murdară, Valentin Fulger a conchis că, cele din anii 90 erau mult mai pline de mizerii aruncate în spațiul public. Cu excepția a ceea ce s-a întâmplat pe rețelele de socializare.
Diana Mitrache