Zeci de oameni, multi cu copii mici, sunt în pericol, dupã ce ursii au coborât, timp de mai multe nopti, pânã aproape de oras.
Sunt oameni ce locuiesc la poalele muntilor, în cãtunele ce se aflã la limita cu municipiul Petrosani, unde animalele sãlbatice coboarã în fiecare noapte. Zona cea mai expusã acum pericolelor este Sãlãtrucul, în zona de la iesirea din Petrosani, spre Defileul Jiului.
Dumitru Gârjoabã este unul dintre cei care a rãmas fãrã niciun stup întreg, dupã vizitele din ultimele nopti si asa a ajuns la primãrie sã cearã cuiva ajutor.
„Atrag atentia oficialitãtilor cã foarte, foarte curând, dupã ce aici nu vor mai gãsi stupii, vor ataca oamenii. Uitati-vã cã lângã terenul meu, sunt case, multi au copii mici si a ajuns ursul sã meargã pe stradã, pe drumul public, nu numai pe pârâu”, spune Dumitru Gârjoabã, apicultor.
De altfel, omul spune cã noapte de noapte, ursul a ajuns în aceste comunitãti si nimeni nu mai stie ce e de fãcut, iar numai la un calcul estimativ,cei care sunt vizitati de ursi, rãmân cu pagube uriase si fãrã agoniseala de o viatã. „Sunt 3 ursi, o ursoaicã si doi pui, care au distrus stupina. Eu aveam 35 de stupi. Acum, mai am câtiva întregi. Pe fiecare stup eu scot 10 kg de miere de salcâm. Dacã înmultesc cu 30 de lei, face 300 de lei. Si, pentru stupii ce fac miere poliflorã, eu scot cam 18 -20 de kilograme, pe care le vând la 20 de lei kilogramul. Sunt 700 de lei, pierdere numai la productia de miere. Nu mai spun cã albinele sunt pierdute. Nu mai am nicio sansã, trebuie sã cumpãr alte mãtci, stupi, ca sã îmi refac stupina”, a explicat apicultorul.
Omul a venit sã cearã sprijin la primãrie, însã, cei de aici spun cã procedurile pot dura si 30 de zile. „Existã o dispozitie prin care a fost constituitã, încã de acum 2 ani, o comisie care se ocupã de astfel de situatii. Ea e compusã dintr-un reprezentant al institutiei noastre si doi de la Garda de Mediu, Garda Forestierã si o asociatie ce se ocupã de astfel de probleme. Vor merge în teren si omul va fi despãgubit pentru paguba suferitã, dar promisiunea este cã vor încerca sã obtinã un aviz de mediu pentru relocarea ursoaicei, ce are si doi puiuti, deci trebuie, cu grijã, îndepãrtatã. E o procedurã cam de 30 de zile, însã, sperãm sã se miste institutiile abilitate mai repede, pentru cã sã nu se producã alte necazuri, cã viata unui om este mai importantã”, a precizat si Adrian Negoe, consultant juridic, Primãria Petrosani, în timp ce primarul municipiului recunoaste cã procedura e greoaie si situatia alarmantã.
„Am înteles cã populatia de ursi s-a mãrit foarte mult în ultimii 10 ani si atunci apar astfel de situatii si am înteles cã se iau mãsuri doar cu aprobarea Ministerului Mediului. Noi am sesizat situatia, dar primãria nu poate lua mãsuri în acest domeniu, Ministerul Mediului se ocupã exclusiv de fondul cinegetic”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Pânã când comisiile vor lua mãsuri si cineva va veni sã relocheze ursii, oamenii de acolo sunt în pericol. Nu mai vorbim despre gospodãriile ce practic, sunt distruse noapte de noapte, chiar dacã localnicii dau cu pocnitori.
Diana Mitrache