Nelinistea continua de a deschide noi drumuri si de a infrumuseta viata pe care a salvat-o pare a fi darul sau blestemul doctorului Catalin Popa.

La prima vedere, discretia si modestia doctorului Catalin Popa creeaza impresia unui om bland care isi indeplineste menirea cuminte. Dar cine l-a urmarit de prin anii 2002-2003, a fost surprins sa descopere sub ”apa lacului linistit”  freamatul unui om tenace, exigent, cu idei novatoare, de pionierat. Cand spui Catalin Popa, spui Crucea Rosie, spui SMURD, spui SARS – dar cate nu spui – servicii pe care le-a revolutionat precum in zicala ”omul sfinteste locul” si a dus voluntariatul la cote nebanute.

Inainte de a lua fiinta SMURD in judetul Hunedoara, la Petrila, dr. Catalin Popa, coagulase o echipa de profesionisti

voluntari cu suflet cat ”o Romanie dodoloata” si a infiintat Serviciu de Pompieri Voluntari-Salvare Montana, denumire total necuprinzatoare pentru complexitatea interventiilor. Cu doua interventii ale acestui serviciu, doi ziaristi au obtinut premii la concursuri nationale, in anul 2003, voluntarii pompieri de la Petrila impresionand jurii si sali intregi.

Era vorba de interventiile de la ”lacurile blestemate” de la halda de steril a Petrilei, in care un fiu de miner, Alexandru si-a pierdut viata. Pentru a-l gasi s-au facut scufundari, au trecut lacul prin mana, cum se spune, dar noaptea ingreuna cautarea. Nu au renuntat. Coordonatorul voluntarilor, dr. Catalin Popa, a hotarat sa se goleasca lacul, partial, salvatorii pompieri sapand un sant catre alt lac aflat sub nivelul celui ucigas. S-au aprins focuri, s-au hranit din ce le-au oferit localnicii si s-a muncit de la ora 19,00, la ora 5,10 dimineata, cand tanarul a fost gasit la trei metri de mal. In tot acest timp tatal copilului, venit direct din frontul minei Petrila, unde primise cumplita veste, era asistat medical… A fost doar unul din cazuri, din sutele in care echipa doctorului a intervenit.

Tatal SMURD-ului din judet

Apoi, dr. Catalin Popa a devenit coordonatorul primelor echipaje SMURD din Valea Jiului, serviciu care s-a extins gradual sub conducerea sa.

Apreciat pentru munca depusa, pentru ideile de ridicare a profesiunii la inalte standarde si de eficientizare, coordonatorul SMURD Romania, Raed Arafat, a avut in pionierul Vaii Jiului un sprijin valoros si in initierea si sustinerea infiintarii Asociatiei SALVITAL SMURD Hunedoara, alaturi de responsabili judeteni, Catalin Popa devenind coordonatorul medical al SMURD Hunedoara.

Gradual, Asociatia s-a consolidat prin introducerea primariilor in respectiva Asoaciatie pentru sustinerea acestui serviciu. Dr. Catalin Popa s-a aratat atunci multumit, stiind ca s-a facut un pas urias in ridicarea calitatii, echipamentele fiind esentiale.

”Este mult mai bine acum si din punct de vedere al coordonarii, deoarece ne va fi mult mai usor sa lucram cu paramedicii, sa-i verificam. Inainte, numai pentru achizitionarea de exhipament – de exemplu- trebuia sa intocmesc o gramada de hartii, era foarte multa birocratie si trebuia sa respectam legislatia”, a declarat la vremea respectiva dr. Catalin Popa, medic-coordonator SMURD Hunedoara.

SARS – stiinta si credinta

Dar Catalin Popa nu s-a oprit aici, in noiembrie 2008 infiinteaza, tot la Petrila, SEARCH AND RESCUE SERVICE – SARS, Serviciul de Cautare-Salvare, un serviciu complex specializat in interventii in cazuri extreme. SARS este o organizatie stiintifica, profesionala, nonguvernamentala si apolitica.

SARS Romania are sediul in prezent, la Vulcan, iar colectivul este format din medici care au lucrat in teatre de razboi, campioni nationali si europeni la escalada si schi, antrenor national de schi, salvatori speologi, salvatori montani, salvatori de suprafata-medii toxice etc.

”Avem salvarea de la inaltime, din subteran, din apa, din medii toxice sau din medii cu temperaturi extreme. SARS poate interveni in situatiile speciale, avand in vedere ca personalul nostru cuprinde cadre medicale specializate in prim ajutor si asistenta medicala de urgenta, persoane abilitate pentru a executa interventii la inaltime (alpinisti), atat in mediul urban cat si in cel montan, subteran (speologi), scafandri, precum si persoane care au absolvit scoala de escalada pe gheata din Chamonix (Franta)” – spune Catalin Popa. Acesta a precizat ca SARS nu se intersecteaza cu activitatea serviciilor ISU, SMURD, Salvamont, ci este unul complementar, de salvare urbana, care exista si functioneaza ca un ceas elvetian in lume.

”In Occident, prin Rezolutia 57/150/2002, ONU a infiintat o organiyazsie numita INSARAG, unde notiunea de slavare urbana a fost bine definita, exista si functioneaza dovedindu-se foarte utila. A fost introdusa de Agentia  Federala de Management a Situatiilor de Urgenta USA – FEM, care functioneaza ceas” – spune sa Catalin Popa.

Deschizator de alte drumuri

Dar ce te faci ca nu exista specializarile necesare acestui serviciu in Codul Ocupatiilor din Romania – COR. In aceeasi situatie se aflau, cu cativa ani in urma, salvatorii minieri. Adica, oficial nu exista aceste meserii cu competente sociale si civile. Dar cei de la SARS au spart gheata si s-a obtinut prima diploma in ”competente profesionale dobandite: personal de interventie pentru situatii de urgenta” girata de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

Si pentru ca lipseste legislatia in acest domeniu profesional, SARS deschide drumuri…

”In prezent lucram la standardul ocupational, alaturi de noi fiind prof.univ.dr.ing. Ioan Popa, cel care a infiintat prima catedra de Situatii de Urgenta, la Facultatea Politehnica Bucuresti si Nicolae Steiner, expert NATO, medic sef al protectiei civile, cu multiple lucrari de gen in USA si Europa. Toata aceasta documentatie o vom inainta celor doua ministere, respectiv cel al Muncii si cel al Educatiei pentru o viitoare legislatie in domeniu”- a declarat dr. Catalin Popa.

INSEMEX il are…

Cine crede ca dr. Popa s-a multumit sa fie DOAR arbitru international la concursuri de Cruce Rosie, dupa ce a fost chiar presedintele acesteia, dupa ce a fost parintele SMURD in judet, dupa ce a infiintat SARS, se inseala.

Impreuna cu echipa sa de profesionisti, in colaborare cu specialisti recunoscuti international, si-a creat propria pepiniera a viitorilor coechipieri.

A infiintat si Scoala Nationala Search and Rescue Service – SARS Romania, cu stagii de vara-iarna, in care sunt pregatiti tinerii in tabere de gen. Entuziasmul elevilor nu poate fi descris, desi au recunoscut ca scoala este grea.

O pagina web, http://jiunimea.gds.ro/2009/09/start-la-salvat-de-vieti-alaturi-de-sars/  arata efectul acestui colectiv de instructori asupra tinerilor.

Mai nou, adica de vreo doi ani, dr. Catalin Popa preda si la INSEMEX Petrosani, in cadrul grupului de autorizare salvatori minieri, unde exista si cursuri de prim ajutor…

Se va opri vreodata doctorul Popa din cautarile si initiativele sale care privesc viata si omul, in general? Multi spun ca nu, pentru ca este nascut, are darul de a infrumuseta aceasta viata dupa ce a salvat-o.

Desi a intampinat greutati, tradari, lipsuri, a luat-o iar si iar de la capat pana i-a iesit ceea ce si-a propus si asta pentru ca a stiut sa se inconjoare de oameni entuziasti, valorosi profesional si uman. Sunt multi cei pentru care Catalin Popa este un model pentru depasirea propriilor limite.

Ileana Firtulescu