Sindicatele contestã mãsurile de restructurare propuse de conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Pensionabilii pãrãsesc Complexul Energetic Hunedoara. La nivelul societãtii energetice se pregãtesc mãsurile de restructurare. Este vorba, cu prioritate,de restructurãrile care se vor face în cursul acestui an.
“Avem un anumit numãr de persoane care ar trebui sã plece, dar încã nu este definitiv. E un plan de restructurare care vizeazã strict ce se va întâmpla anul acesta si nu are în vedere acea discutie despre trecere a douã mine pe program de închidere. Acel plan e separat pentru cã e o discutie prea lungã, trebuie agreat de Comisia Europeanã, nu putem sã stãm pânã atunci, asa încât pe partea de sucursale miniere nu va fi mare reducerea de personal”, a declarat Dan Agrisan, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara.
Persoanele care îndeplinesc conditiile de pensionarii sunt primele care vor pãrãsi sistemul, însã si în acest caz se face o analizã atentã. “În primul rând vor pleca prin pensionare, vor fi cei care pot sã beneficieze de protectie socialã în felul acesta si restul vor beneficia de protectie socialã prin ordonanta de urgentã, salarii de completare. La momentul acesta ar fi undeva la 470 de persoane care se încadreazã în conditiile de pensie”, a mai subliniat sursa citatã.
Cei care îsi vor pierde locurile de muncã vor beneficia de prevederile OUG 36/2013.
“A trecut ordonanta de urgentã. Urgenta unei ordonante este datã de caracterul de urgentã al mãsurilor, prin urmare ca sã nu îsi piardã acest caracter, care oricum existã, trebuie luate anumite mãsuri în urmãtoarea perioadã de timp”, a conchis Dan Agrisan. Ministerul de resort este sceptic în ceea ce priveste continuarea activitãtii Complexului Energetic Hunedoara. Indicatorii tehnico-economici nu aratã nicio îmbunãtãtire, ba din contrã societatea se adânceste în datorii.
“Luând în considerare faptul, cã în perioada urmãtoare nu existã premise pentru cresterea veniturilor la un nivel care sã poatã sustine actuala structurã organizatoricã, pe lângã celelalte mãsuri de reducere a costurilor, S CEH SA trebuie sã implementeze un aplu program de restructurare si reorganizar prin elaborarea si aplicarea unor norme de structurã unitare pentru activitatea de energie si activitatea de minerit, al cãror efect nu presupune în acest moment redresarea activitãtii societãtii, ci mai degrabã o adaptare la conditiile actuale care au dus la reducerea activitiãtii, apare ca necesarã cuprinderea S CEH SA între operatorii economici prevãzuti în anexa la Ordonanta de Urgentã a Guvernului nr. 36/2013, aprobatã cu completãri, prin Legea nr. 259/2013, cu modificãrile si completãrile ulterioare. Ca efect al includerii S CEH SA în anexa la Ordonanta de Urgentã a Guvernului nr. 36/2013, aprobatã cu completãri, prin Legea nr. 259/2013, cu modificãrile si completãrile ulterioare, persoanele disponibilizate în baza unui plan de disponibilizare ca urmare a reducerii activitãtii vor putea beneficia de mãsuri de protectie socialã”, mai aratã în documente. CEH a functionat, încã de la înfiintare, în conditiile unei piete concurentiale nefavorabile, activitatea acesteia fiind afectatã în mod direct de influentele mediului extern si conditiile interne în care operatorul economic si-a desfãsurat activitatea, elemente care au condus, inevitabil la afectarea rezultatelor economico-financiare ale societãtii.
Minerii, resemnati
Sindicalistii vor consultãri cu administratia Complexului Energetic Hunedoara pentru a vedea cum s-a ajuns la cifra de 840 de persoane care trebuie sã pãrãseascã CEH.
“Ne-a fost comunicatã o notificare de cãtre angajator si în termen de 10 zile noi trebuie sã încercãm sã venim cu propuneri pentru reducerea sau începerea negocierilor, motiv pentru care vom cere angajatorului dupã ce toti colegii mei vor veni cu propuneri din zona sucursalelor, prin care vom cere câteva lãmuriri asupra unor aspecte de organizare, dar si economice sã vedem dacã mai existã si alte posibilitãti de reducere a cheltuielilor. Disponibilizãrile înseamnã cã undeva se reduce o activitate, cã nu mai e nevoie de personal, si cã reducerea de cheltuieli este necesarã”, a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele. Potrivit lui Nica, principalul motiv pentru care nu s-ar acorda sumele compensatorii este cel legat de denuntarea contractului colectiv de muncã de fostul administrator judiciar.
“Din punctul de vedere al administratiei nu existã un contract colectiv de muncã si acesta este principalul motiv pentru care nu se doreste a se acorda salarii compensatorii. Pozitia noastrã ca organizatie sindicalã este de a purta o consultare si o negociere cu administratorul pe acest subiect, dorim sã ni se prezinte concret obiectivitatea desfiintãrii celor 1000 de posturi. În conditiile acestea trebuie sã ni se explice de cãtre administratie modul în care se va functiona cu acest complex energetic, apoi noi trebuie sã începem negocierea unui nou CCM”, a mai spus Nica.
Angajatii societãtii care urmeazã a-si pierde locurile de muncã sunt resemnati.
“Constat cu uimire cã salariatii au acceptat extrem de usor denuntarea CCM. Atunci când i-am chemat sã protestãm au venit 150 în curtea CEH si ceilalti 6000 probabil au fost nederanjati de denuntarea CCM”, a încheiat Petre Nica.
Potrivit contractului colectiv de muncã denuntat, cei care iasã la pensie ar fi trebuit sã beneficieze de o sumã de 13.000 de lei.
“Cu ocazia pensionãrii, pe partea de energie, pânã la 10 ani vechime se acorda un salariu brut echivalent clasei de bazã, între 10-25 de ani vechime – 2 salarii brute echivalent de bazã, peste 25 de ani vechime – 3 salarii. Pe partea de minerit am avut o prevedere prin care se acordau 15.000 de lei brut salariatilor care ieseau la pensie. Mai mult decât atât cunoastem cã s-a dat o decizie care a fost neagreatã de Sindicatul Muntele, cu 7.500 lei, s-a revenit asupra ei. Pânã la urmã CCM-ul nou vorbeste de 6 salarii tarifare de încadrare avute înainte de pensionare, dar nu mai mult de 13.000 de lei. Este pânã la urmã o limitare pe care noi am agreat-o si a venit din partea noastrã, pentru cã cei mai multi care urmeazã sã se pensioneze sunt din rândul muncitorilor, iar salariul unui miner care lucreazã în subteran reprezintã exact aceastã sumã de 13.000 de lei. Am considerat cã dacã tot am fãcut referire la salariile tarifare de încadrare avute înainte de pensionare nu ar fi onest ca un director sã iasã cu 6 x 10.000 si ceva de lei”, a declarat în urmã cu un an de zile, Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.Cum CCM-ul nu mai este în vigoare, aceste prevederi nu pot fi respectate. Nici situatia financiarã a societãtii nu ar fi permis respectarea tuturor celor 25 de prevederi ale contractului colectiv.
Energeticienii dau vina pe mineri
Energeticienii aruncã cu sãgeti otrãvite înspre mineri. Reprezentantii celor douã termocentrale sustin cã se încearcã mentinerea, incorectã, a unor locuri din minerit.
“Noi nu suntem împotriva unui plan de restructurare atâta timp cât este fãcut corect. Teoretic ar trebui sã plece toti pensionabilii, dar pe partea de minerit nu se întâmplã acest lucru. La noi la Mintia majoritatea care îndeplinesc conditiile de pensionare si-au depus dosarele”, a declarat Mircea Crisovan, presedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Mintia.
De cealaltã parte, energeticienii de la Paroseni spun cã nu sunt de acord cu planul administratiei Complexului Energetic Hunedoara. “Noi lucrãm la notificare, nu suntem de acord cu acest plan. Cei din conducere vor sã acopere anumite posturi din minerit, chiar dacã si acolo sunt persoane care îndeplinesc conditiile de pensionare”, a declarat Mihai Lorincz, presedintele Sindicatului Independent Paroseni.
Energeticienii se tem pentru locurile lor de muncã, în contextul în care mai bine de 80% nu îndeplinesc conditiile de pensionare.
“Noi nu avem grupã de muncã, noi iesim la pensie la 60 de ani. Doar 4 sau 5 persoane îndeplinesc conditiile de pensionare, restul de 107 vor trebui sã plece prin concediere colectivã”, a mai subliniat sursa citatã.
Monika BACIU