Complexul Energetic Hunedoara a deviat de la toate traseele. Pe principiul “la urmãtoarea virati spre dreapta” CEH a virat spre stânga si mereu a gresit drumul, fapt care a avut repercursiuni asupra stãrii societãtii. Acum, decizia Curtii de Apel Alba Iulia mai deviazã odatã traseul CEH.
Lipsa motivãrii în cazul solutiei de la Curtea de Apel Alba Iulia lasã Complexul Energetic Hunedoara în bãtaia vântului. Încã nu existã o motivare a judecãtorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia în ceea ce priveste decizia prin care societatea a fost scoasã din insolventã. Din acest motiv nu se stie încã dacã anumite mãsuri luate în timpul insolventei se mai aplicã sau nu.
“Oricât s-ar dori ca efectele unei hotãrâri de anulare sã producã efecte si asupra mãsurilor subsecvente sã se anuleze toate, nu poate nimeni ignora faptul cã CEH a functionat în timpul acesta si atunci dacã ar fi sã anulãm toate ar trebui sã anulãm si salariile care au fost date, toate mãsurile ar trebui anulate si cele în favoarea salariatilor si celelalte. Ar trebui sã revenim în momentul zero, dar nu e chiar asa. Existã o gestiune a afacerii pe care am asigurat-o cu administratorul judiciar în perioada insolventei însã sunt unele mãsuri care tin strict de procedura insolventei luate de administratorul judiciar unde se poate discuta dacã mai rãmân sau nu în vigoare pentru cã depãsesc cadrul gestiunii de afaceri”, a declarat pentru Cronica Vãii Jiului, Dan Agrisan, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara.
Ministerul Energiei, dar si Complexul Energetic Hunedoara au solicitat instantei de la Alba Iulia urgentarea redactãrii motivãrii astfel încât sã fie întreprinse mãsuri urgente pentru societate, care acum se vede pusã în fata cererilor de executare silitã si a ordonantãrilor de platã.
“Nu avem încã o motivare a instantei, a fãcut si ministerul si societatea solicitare de urgentare a redactare a hotãrârii si e vorba cã instanta e obligatã atunci când dã o astfel de hotãrâre de anulare sã prevadã ce se întâmplã cu actele care au fost încheiate în timpul acela, iar dacã nu o fac noi vom face o cerere prin care sã se completeze hotãrârea respectivã cu specificatia asta. Acum situatia e mai dificilã din punct de vedere juridic, e ceva care complicã lucrurile din punct de vedere juridic. Hotãrârea produce efecte din momentul pronuntãrii, dar trebuie vãzutã motivarea”, a mai subliniat sursa citatã.
Continuã divizarea
În tot acest timp, la CEH continuã planurile ministerului. Decizia Curtii de Apel Alba Iulia a dat peste cap calculele de la Complexul Energetic Hunedoara. Dan Agrisan, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara a declarat cã se continuã, într-un fel sau altul, continuarea strategiei ministerului pentru CEH, adicã divizarea activitãtii societãtii.
“Încercãm sã repunem CEH pe curs, hotãrârea instantei de la Alba nu ajutã Complexul pentru cã repune CEH într-o situatie anterioarã insolventei si în acelasi timp lasã niste termene sã curgã si noi încercãm sã continuãm cu ceea ce a anuntat ministerul cã îsi doreste ca strategie pentru Complex, acea divizare si dacã e posibil sã o facem în afara procedurii insolventei, noi continuãm procedura de separare cu trecerea pe închideri mine a douã dintre mine. Existã o rejudecare, dacã este acceptatã la rejudecare intrarea din nou în insolventã atunci vom adapta planul”, a mai subliniat Dan Agrisan, presedintele Consiliului de Administratie al CEH. CEH a iesit din insolventã, dar nu datoritã mãsurilor de reducere a cheltuielilor, ci din decizia judecãtorilor. Dosarul a fost trimis spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara, însã deocamdatã nu a fost înregistrat pe rolul instantei. Existã însã si o altã variantã prin care noul Consiliu de Administratie sã cearã insolventa. “Analizãm optiunea asta (convocarea CA pentru introducerea unei cereri de insolventã-n.r.), dar e o optiune pe care o analizãm”, a conchis Agrisan. Pânã la motivarea deciziei de la Curtea de Apel Alba Iulia, Complexul Energetic Hunedoara este în bãtaia vântului. Nu se stie dacã mãsurile privind reducerea cheltuielilor vor continua sau nu. Cert este cã situatia financiarã a societãtii nu este roz, dar s-a ameliorat în perioada insolventei.
Monika BACIU