Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, instituție în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, deschide stagiunea 2022/2023 sâmbătă, 24 septembrie, la ora 18, cu premiera spectacolului „D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale.
Montarea și decorurile îi aparțin renumitului regizor Alexandru Grecu, de la Chișinău, aflat la prima colaborare cu teatrul din Valea Jiului. Din distribuție fac parte actorii Robert Vladu (Nae Girimea), Corina Vișinescu (Mița Baston), Simona Codreanu (Didina Mazu), Mihai Sima (Crăcănel), Laurențiu Vlad (Pampon), Andrei Șchiopu (Iordache), Mihai Alexandru (Catindatul), Dorin Ceagoreanu (Ipistatul), Vlad Grecu (Un sergent), Daniel Cergă (Chelnerul), Patricia Buraga, Oana Crișan, Bianca Holobuț, Izabela Badovics și Andrada Dobre. Coregrafia a fost concepută de Dumitru Tanmoșan, iar costumele de Wilhelmina Kuron Bekesi.
Alexandru Grecu este unul dintre cei mai importanți artiști de peste Prut. Regizor, actor, manager teatral, el este președintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova și directorul Teatrului „Satiricus I.L. Caragiale” de la Chișinău. A montat câteva zeci de spectacole în Republica Moldova, Suedia, Italia și România. A fost distins cu Ordinul Republicii la Chișinău și Ordinul Meritul Cultural la București, două premii UNITEM și numeroase alte distincții artistice.
„Sunt un îndrăgostit de Caragiale. Spre deosebire de alți dramaturgi, Caragiale îmbină comedia de situație cu comedia de caractere și cu satira. Chiar și D’ale carnavalului, pe care mulți o consideră o simplă farsă, este de fapt o satiră socială plină de forță la adresa moravurilor și defectelor general-umane. Politicul, de asemenea, există la Caragiale în fiecare piesă, trebuie doar să-l vezi. Important e să nu citești superficial, pentru că într-o virgulă poți descoperi conceptul regizoral al întregii piese, într-un cuvânt poți găsi caracterul personajului, într-o indicație a autorului – mesajul potrivit societății actuale. Caragiale n-a scris despre oameni abstracți; a scris despre o clasă politică imorală și analfabetă, despre un popor care trăiește numai în petreceri, dintr-o sărbătoare în alta, unde nu se mai termină carnavalurile”, afirmă Alexandru Grecu despre spectacolul pe care l-a creat.
Biletele se pot cumpăra de la casieria Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” de marți până joi, între orele 8 – 17, vineri, între orele 8 – 13 și 17 – 21, sâmbătă, între orele 17 – 21 și duminică, între orele 11 – 14.
TDIDS
Secretariat literar & PR