”Da, sunt conditii favorabile ca mina Paroseni sã devinã o anexã, un sector al minei Vulcan si încã unul viabil” – prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, Universitatea Petrosani.
Specialistii din minerit, profesorii cercetãtori ai Universitãtii Petrosani au solutii pentru mineritul din Valea Jiului, doar trebuie vointã din partea celor care au putere de decizie. Pentru cã dacã se procedeazã ca pânã acum – se cautã motive pentru a demonstra cã nu se poate, în loc sã fie invers – clar cã cei pusi sã gospodãreascã tara nu doresc sã rezolve problema.
S-a vehiculat în ultima vreme ideea cã unele mine din Valea Jiului pot fi deschise si foarte multi au bãnuit cã poate fi vorba de minele aflate în prezent pe program de închidere si adunate sub umbrela unei societãti, respectiv Societatea Nationalã de Închideri Mine valea Jiului. Adicã în rãstimpul de pânã în 2018 când este termenul limitã de închideri efective, sã se facã dovada cã respectivele exploatãri miniere sunt viabile.
Cã bãnuiala poate fi de fapt realitate a confirmat-o prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, din cadrul Universitãtii Petrosani. Acesta a fãcut o demonstratie din care a reiesit cã modul cum sunt pozitionate minele, lucrãrile de deschideri si exploatare fãcute de-a lungul anilor poate fi o situatie favorabilã de care trebuie tinut seama.
”De exemplu minele Paroseni si Vulcan, fiind alãturate, în esentã s-ar putea ca Paroseniul, care are conditii de exploatare pe termen lung, prin lucrãri fãcute de mina Vulcan, se poate ajunge în straturile de la Paroseni si lucrãrile exitente aici se pot folosi. Da, sunt conditii favorabile ca mina Paroseni sã devinã o anexã, un sector al minei Vulcan si încã unul viabil” – a arãtat prof.univ.dr. ing. Radu Sorin.
Dar pentru toate acestea trebuie sã existe deschidere a responsabililor. Cã hotãrârile ministeriabililor pot fi schimbate stau mãrturile cazurile Livezeni si Petrila.
La mina Livezeni, în decembrie 2003, a avut loc un eveniment grav care a dus la hotãrârea de închidere a unui întreg câmp minier, ce reprezenta cam jumãtate din întreprindere. Doar cã o echipã de specialisti din cadrul Companiei Nationale a Huilei si chiar de la minã au lucrat si au gãsit solutia salvatoare, solutie acceptatã de ministerul de resort. Apoi, la mina Petrila, dupã cumplitul accident din 2008, a existat propunerea de închidere. Si atunci, o parte dintre cei care au salvat Livezeniul au lucrat cu alti specialisti si au schimbat decizia ministeriabililor. Deci, se poate! Doar cã este nevoie de minti deschise care sã înteleagã cã trebuie folositi profesionistii ca sã ai realizãri, dar mai ales sã asiguri locuri de muncã în zone în care doar închizi activitãti economice care , pentru cã e mai usor sã dãrâmi decât sã construiesti.
Ileana Firtulescu