Interzicerea Photoshopului nu pare a fi o solutie pentru protejarea tinerilor de false modele în viatã, spun psihologii cu privirea la noul priect de lege care vrea sã combatã anorexia si ”suicidul înfãtisãrii” din rândul tinerilor.
O campanie începutã de Israel s-a extins si în întreaga Europã. Campania care se vrea transformatã în lege se referã la interzicerea photoshopul în promovarea artistilor si a fotomodelelor. Pe lângã faptul cã se doreste a fi o combatere a anorexiei, îngrijorarea se îndreaptã asupra tinerilor.
Studiile aratã cã tot mai multi copii si adolescenti sunt nemultumiti de propria înfãtisare, fãrã sã tinã cont cã formele perfecte din poze ale vedetelor sunt rezultatul prelucrãrii pe computer. Multi dintre acestia au ajuns chiar la sinucidere, iar încrederea în sine i-a fãcut sã-si gãseascã refugiul în droguri si alcool.
Ca urmare, restrictiile merg pânã la fotografiile artistilor si cele de modã, care nu nu mai pot fi retusate cu ajutorul computerului, pentru a le face pe modele sã parã mai slabe, chiar perfecte în viziunea tehnicienilor din domeniu.
Companiile, firmele de promovare si publicitate, de editare reviste si publicatii care nu vor sã renunte la Photoshop când îsi fac reclamã sunt obligate sã punã etichete pe fotografii, care anuntã privitorul/cititorul cã imaginea a fost modificatã digital.
”Stridentele în tinutã si machiaj ale adolescentelor si chiar ale tinerelor de peste 22-23 de ani reflectã aceastã influentã a modificãrii realitãtii. Sunt oameni a cãror vârstã a cãutãrilor, a definirii personalitãtii, a câstigãrii încrederii în sine se prelungeste în lipsa unei îndrumãri sau a unei educatii si ca urmare apar depresiile, insuccesul în viatã si de aici tot ce poate fi mai rãu, dacã nu apeleazã la consiliere.
Oamenii, în general, îsi cautã modele în viatã, iar cele mai la îndemânã sunt cele ale artistilor, ale modei, iar de cele mai multe ori acestea nu pot fi atinse pentru cã nu sunt reale.
Dar nu stiu dacã este o solutie interzicerea photoshopului, a retusurilor din ilustratiile revistelor si chiar imaginile video prin tehnici de profil, pentru cã tot atât de bine pot fi interzise operatiile estetice, ceea ce nu este în regulã. Este optiunea fiecãrei femei sau bãrbat, ca sã nu mai vorbim de cei care au avut de suferit în urma accidentelor, sã-si corecteze înfãtisarea. Eu consider cã problema poate fi rezolvatã cu un sistem de învãtãmânt care sã se bazeze si pe aceste ”vârste ale cãutãrilor” la adolescenti si care nu se limiteazã doar la aspect. Am avut un asemenea caz si nu l-am putut controla, drept pentru care a necesitat internarea la clinicã de specialitate. În tãrile civilizate scoala ocupã chiar si întreaga zi a tinerilor prin actiuni/activitãti de gen pe principiul ”jucându-ne, învãtãm” – a declarat psiho-sociologul si cadru didactic, Maria Ilinca, din Petrila.
Cert este cã de la 1 ianuarie 2013, cel putin Israel a adoptat aceastã lege, iar în Parlamentul European se contureazã, prin dezbateri si lobby ale acestei teme.
Ileana Firtulescu