Gheorghe Rusu – contracandidatul lui Gheorghe Bobar la alegerile pentru sefia PSD Petrila – se joacã de-a soarecele si pisica cu actualul presedinte de partid, asa, de dragul democratiei, desi stie cã nu are nici o sansã sã ajungã lider.
Animatie mare înaintea alegerilor conducerii PSD Petrila, animatie stârnitã de un anuntat contracandidat al actualului presedinde social-democrat Gheorghe Bobar. Tentativele de îndepãrtare a acestuia, dupã ce si-a anuntat candidatura, par ambitii de copii care se dau cu fundul de pãmânt pentru cã doresc cu tot dinadinsul ”jucãria” PSD-istã, iar contracandidatul, Gheorghe Rusu, pare sã se distreze de reactiile lui Gh. Bobar.
Si cum la Petrila trebuie sã fii omul cuiva, sugubãtul Rusu este catalogat ca fiind când omul lui Dumitru Rãscolean – fost lider PSD, când al lui Ioan Temneanu – fost vice PSD, când al primarului Ilie Pãducel. Chiar cei considerati ca fãcând parte din echipa lui Gheorghe Bobar par contrariati de metodele folosite, respectiv cã Gheorghe Rusu nu ar mai fi membru PSD, desi este unul din cei mai vechi membri ai acestui partid, de prin 1991. Si asta pentru cã nu si-ar fi reînnoit adeziunea, desi reînnoirea existã din ianuarie 2012, si vrea sã-l dea afarã cu orice pret din partid – spun apropiatii lui Bobar. ”Da, doamnã i-a spus clar Bobar lui Rusu la telefon cã nu se mai întelege cu el, cã nu mai are ce discuta cu el, cã o sã-l blocheze si cã îl stia plecat la organizatia din Petrosani, cã nu mai este membru PSD”.
S-a instituit ”codul tãcerii”, dar mai scapã câte-o soaptã
Gheorghe Bobar pare sã-si fi asigurat majoritatea necesarã la aceste alegeri, de sâmbãtã, prin oamenii pusi în functii. De la Mina Lonea, la sedintele de organizatii au venit angajati ”la greu”, chiar mai multi de cât era necesar, în frunte cu directorul minei, Dacian Zamfir, despre care Gheorghe Bobar spune cã ”eu
l-am pus în functie”. În asemenea conditii, cu seful de fatã, cine îndrãzneste sã nu voteze deschis, la vedere, sustinerea ”tatãlui Bobar”? Participantii la sedintele de sustinere au declarat cã Gheorghe Rusu le-a usurat situatia spunând cã pot vota în asa fel încât sefii sã nu le facã rãu la serviciu, cã oricum statutul îi permite sã-si depunã candidatura chiar în conferinta de alegeri si acolo votul este secret. Doar cã actuala conducere a PSD Petrila a luat în calcul votul deschis si la conferinta de alegeri, pentru a avea control asupra oamenilor, si cine va vota altfel va fi trecut pe rãboj. Doar cã votul deschis în asemenea situatie nu este legal, spun cei ce se tem de o asemenea hotãrâre abuzivã. Am încercat sã obtinem declaratii de la mai mai multi membri marcanti ai PSD din Petrila, dar codul tãcerii este instituit înainte de alegerile de sâmbãtã.
”Mã doare-n bascã…”
Greu l-am gãsit si pe contracandidatul, Gheorghe Rusu, dar a rãspuns întrebãrilor cu privire la acuzele care i se aduc, cum cã este omul cuiva, cã nu mai este membru PSD, cã face valuri
tulburând apele în partid etc.
”Mã doare în bascã dacã dl. Bobar spune cã-s omul cuiva. E democratie, statutul îmi permite sã candidez pentru ca în acest partid sã nu vorbeascã de unul singur doar un om. Chiar dacã iau doar douã voturi, încã unul în afarã de al meu, mã consider câstigãtor, înseamnã cã încã unul gândeste altfel si nu suntem o masã de manevrã pentru interese care nu sunt ale orasului. Mã supãrã foarte tare faptul cã nu suntem o echipã, cã oameni de valoare din oras au fost îndepãrtati sau au fost nevoiti sã plece, cã am obtinut cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani la alegerile locale, într-un moment când totul ne era favorabil, cã numai la noi nu a functionat USL, iar orasul va resimti asta. Doar o mânã de oameni de valoare, cum sunt Jurca, Zamfir, Heljiu, Jacotã, Boantã si încã câtiva,
s-a dovedit cã nu sunt suficienti din moment ce din peste 11.000 de votanti ai Petrilei, doar vreo 2000 ne-au preferat, lucru nemaiîntâlnit pânã acum. Suntem unicat în pierdere. Pentru toate contraperformantele acestea ar fi trebuit sã plãteascã cineva, o demisie de oanoare, ceva!
Atitudinea domnului Bobar, cu atâtea discreditãri la adresa mea, cu amenintãri de genul ”eu am influentã si bani si nu vei avea viatã usoarã dacã câstigi”, denotã cã se teme de regulile democratice ceea ce este grav. De exemplu l-am întrebat si îl voi întreba si în conferintã: dacã ar fi sã fie reales, ar renunta la functie în favoarea interesului orasului? În sensul ca primarul Petrilei sã fie sustinut de USL, sã vinã banii pe proiecte , sã se continue constructiile în oras etc. Adicã sã vinã Pãducel la PSD, si sã se sacrifice el spre binele cetãtenilor, sã renunte la functie ca sã deschidã drumul banilor spre Petrila.
Ce mai conteazã un PDL-ist în plus, cã oricum a primit destui, mãcar acesta e întâiul dintre ei. De aici a venit ideea cã sunt omul lui Pãducel. Putin îmi pasã ce spune! Dar mã tem sã nu ne pierdem viceprimarul, care este un om care poate merita sã fie presedintele partidului si eu l-as fi sustinut cu mare plãcere.
Eu stiu cã aceastã candidaturã a mea mi-a atras cîtiva dusmani, dar si destui prieteni. Repet: îi voi spune domnului Bobar cã dacã voi obtine un singur vot peste al meu, mã voi considera învingãtor, asta însemnând cã mai are cineva mintea deschisã, este demn si are curajul sã spunã Nu atunci când considerã el” – a declarat Gheorghe Rusu, contracandidatul actualului presedinte PSD Petrila, Gheorghe Bobar.
Inversunarea se transmite, se pare, din generatie în generatie la PSD Petrila. Ca si în alte zone ale tãrii, existã o ”dusmanie” ridicatã la rang de virtute de cãtre cei care doresc sã câstige pe principiul ”dezbinã si condu” dublat cu ”cine nu e cu mine, este împotriva mea”. Dar dacã partidului – membrilor – asa îi place, facã-se voia lui!
Ileana Firtulescu