Nu mai putin de 7 muncitori au fost prinsi într-o zonã în care lucrau la o constructie, în urma producerii unui seism. Este scenariul imaginat de reprezentantii ISU, în colaborare cu autoritãtile locale, care au simulat o interventie spectaculoasã, cu situatii de ultim moment, într-o clãdire aflatã în constructie din municipiul Vulcan.
Initial, a sunat alarma. Clãdirea a devenit un real pericol si pompierii au intervenit cu forte uriase pentru a salva muncitorii. „Am plecat de la producerea unui cutremur, în urma cãruia un grup de 7 muncitori, care executau lucrãri de constructie în interiorul scolii, au fost surprinsi de unda seismicã, nu s-au putut evacua, 3 au rãmas imobilizati la etajele superioare, pentru cã acolo casa scãrii a cedat si s-a prãbusit. Am intervenit cu douã autospeciale de lucru cu apã si spumã, cu accesorii de descarcerare, cu o auto-scarã care poate ajunge pânã la 40 m, un echipaj canin, pentru cãutarea victimelor aflate sub dãrâmãturi si un echipaj SMURD cu paramedici pregãtiti sã preia victimele pregãtite sã le preia si sã le transporte la spital”, a spus Cristian Baleia, coordonatorul exercitiului.
La fata locului, a ajuns si un container multirisc, cu care a fost dotat recent detasamentul de pompieri de aici.
„Containerul este în dotarea noastrã de ceva vreme si, pe acest container existã toate accesoriile necesare pentru a interveni în cazul unor astfel de situatii. Sunt douã în judetul Hunedoara si, probabil, pe viitor, toate subunitãtile vor avea astfel de containere”, a mai adãugat Baleia. Si, poate unul dintre cele mai importante roluri, acum, la simularea unui cutremur, l-a avut câinele Bebe, care, asa cum a spus stãpânul sãu, face treaba mai multor oameni la un loc.
„Fãrã el ar fi fost mult mai greu sã ne facem azi treaba. A ajutat la gãsirea a douã dintre victime, în clãdire. El acoperã rolul a 10 oameni. Îl cheamã Bebe, este puiul nostru de la ISU Hunedoara si nu mai are grad. Dar este un partener de nãdejde. L-am folosit si în foarte multe situatii reale si, din pãcate, nu au fost doar situatii fericite”, ne-a explicat plutonier major Robert Kulcsar, cel care petrece toatã ziua cu acest câine antrenat special pentru astfel de situatii.
În ansamblu, acest exercitiu a fost încheiat cu bine, cu un timp bun si cu identificarea tuturor situatiilor care au intervenit. O spune si primarul Gheorghe Ile, care a coordonat comitetul de urgentã ce s-a constituit, imediat dupã producerea cutremurului, la Vulcan.
„S-a venit cu toatã tehnica pompierilor, asa încât sã putem salva cele 3 persoane blocate. Am intrat direct la etajul II, pe geam. Una avea o fracturã si reclamainsuficientã respiratorie. A fost dusã la spital, iar câinele a actionat foarte bine si i-a gãsit sub dãrâmãturi. O persoanã a fost lovitã la ceafã si o alta a suferit un atac de panicã. Exercitiul, în sine, ne învatã cum trebuie sã actionãm în realitate. Toate institutiile statului, de la politie, politia localã, pompieri, de la gaz, electrica, au stiut fiecare ce sã facã, au întrerupt curentul si, în timp ce ei evacuau clãdirea, a luat foc acoperisul, aceasta fiind o situatie neprevãzutã în plan, asa cã au fost nevoiti si sã stingã focul”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. Exercitiul s-a produs, asa cum ne-au obisnuit în zilele de miercuri, pentru cã aceste zile au fost destinate special alarmãrii populatiei. Se pune accent pe exercitii si pe verificarea sistemelor de alarmã în teren, iar populatia este învãtatã sã recunoascã semnalele acustice si pericolul pe care îl reprezintã ele
Diana Mitrache