10Zeci de culegãtori de urzici si leurdã bat la pas pãdurile din Valea Jiului si Tara Hategului. Cei mai multi vor sã facã un ban de pe urma trufandalelor.

O legãturã de leurdã cu care nu se poate face decât cel mult o salatã se vinde cu un leu la piatã, însã doar pentru cã este rarã. Pânã sã iasã din belsug în pãduri mai trebuie sã treacã mãcar o sãptãmânã si doar dacã se mai încãlzeste. La fel este si cu urzicile spun cei care au iesit pe frig si ninsoare la cules de trufandale. „Urzicile sunt mai dese, leurda e putinã si se cere bine. Nu se adunã multi bani dar tot faci ceva dacã umbli o zi întreagã. Cerere este mare pentru cã suntem în Postul Pastelui si mai sunt si cei care fac curã de detoxifiere ori sunt vegetarieni”, spune Adrian (42 de ani), unul dintre culegãtorii care au ajuns cu trufandale la tarabele din Piata Centralã din Petrosani. Defileul Jiului este preferatul culegãtorilor de urzici si leurdã dar si pãdurile de la poalele Parângului ori din Tara Hategului. „De la Baru Mare în jos cãtre Hateg s-a fãcut si leurda dar si urzicile. Vremea e mai blândã acolo”, mai spune Adrian.

„Leurda este cerutã mai ales primãvara pentru cã cei mai multi oameni stiu doar cã e un detoxifiant. Este mai mult de atât si nimeni nu este oprit sã-si culeagã frunze, flori si chiar rãdãcini pentru cã, desi putini stiu, leurda se poate consuma mai tot timpul anului”, spune si Alin, unul dintre cei care cunosc proprietãtile miraculoase ale leurdei. Leurda este folositã în bucãtãrie dar, neputând fi cultivatã, nu este usor de gãsit ca alte plante. Leurda este adesea folositã în alimentatie mai ales în tãrile din vestul Europei si are proprietãti curative dar si actiune puternic antibacterianã.

Maximilian Gânju