Consiliul Judetean Hunedoara nu mai poate finanta activitatea Serviciului Judetean pentru Ocrotirea Animalelor fãrã Stãpân. Institutia judeteanã s-a retras din asociatie, rãmânând doar primãriile, care nici ele nu pot asigura finantarea pentru desfãsurarea optimã a acestui serviciu.
Un control al Curtii de Conturi i-a determinat pe oficialii judeteni sã “rupã” pactul cu Asociatia pentru Ocrotirea Animalelor fãrã Stãpân. Urmare a misiunii de audit financiar realizatã în anul 2018 de auditori publici externi ai Camerei de Conturi Hunedoara, prin (…) Decizia nr. 21/2018 a Camerei de Conturi Hunedoara referitoare la functionarea ADI – Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân au fost dispuse mai multe mãsuri de conformare.
“Aceastã decizie a fost contestatã de cãtre Consiliul Judetean Hunedoara, însã prin încheierea nr. 8/22.04.2019 a Curtii de Conturi Hunedoara, pronuntatã cu privire la contestatia Consiliului Judetean Hunedoara formulatã la Decizia Camerei de Conturi nr. 21/08.10.2018, a fost respinsã contestatia. Mai mult, în concluziile Curtii de Conturi a României din închiderea nr. 8/22.04.2019 se retin urmãtoarele aspect: gestionarea populatiei canine fãrã stãpân este reglementatã prin lege special, ceea ce înseamnã cã Ordonanta de Urgentã a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fãrã stãpân (…) este reglementare special, si fatã de cea general, comunã în materie, se aplicã prioritar; potrivit Ordonantei de Urgentã a Guvernului nr. 155/20041, obligatia înfiintãrii în functie de necesitãti a serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fãrã stãpân, este atribuitã exclusiv în competenta consiliilor locale; raportat la prevederile legii special, cu aplicare prioritarã fatã de celelalte acte normative, Comisia de solutionarea contestatiilor de la nivelul Curtii de Conturi a României, apreciazã cã OUG br. 155/2001… nu contine în cuprinsul sãu nicio precizare cu privire la posibilitatea asocierii pentru organizarea si realizarea serviciului”, noteazã Consiliul Judetean Hunedoara.
Controlul Curtii de Conturi i-a determinat pe oficialii CJH sã renunte la asociere.
“Fatã de cele de mai sus, Consiliului Judetean Hunedoara nu mai poate continua finantarea serviciilor de gestionare a câinilor fãrã stãpân, aceastã obligatie fiind de competenta exclusivã a consiliilor locale. Pe cale de consecintã, propunem adoptarea unei hotãrâri de retragere a UAT judetul Hunedoara din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã Serviciul Judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân“, aratã oficialii CJH.
În ceea ce priveste activitatea centrului care se ocupã de câinii maidanezi, prejudiciul este de 4.416.000 lei, potrivit raportului Curtii de Conturi.
La nivelul anului 2012 a fost înfiintatã Asociatia pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân, la acel moment fiind consideratã ca fiind o problem de interes general pentru toate comunitãtile din judetul Hunedoara, problem care putea fi rezolvatã numai în comun de cãtre UAT-urile associate, si nu în mod individual. Astfel, la acel moment, Consiliul Judetean Hunedoara a decis sã se implice în rezolvarea acestei problem si, sub coordonarea sa, unitãti administrative teritoriale din judet si-au exprimat vointa de asociere si de contributie comunã la realizarea si finantarea activitãtilor si serviciilor publice de gestionare a câinilor fãrã stãpân.
Cotizatie de sute de mii de lei
Anual, primãria Petrosani contribuie cu o sumã de bani. Proiectul de hotãrâre care prevedea aprobarea alocãrii din bugetul local a sumei de 104.607,50 lei cãtre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã ,,Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” reprezentând cotizatia aferentã anului 2019 a nãscut controverse în rândul consilierilor locali.
“Cotizatia pe care o dãm noi pentru acest serviciu nu este doar pentru 35 de câini. 35 de câini sunt astãzi mâine s-ar putea sã fie 100 de câini. Acesta este un aspect, al doilea aspect: Serviciul acesta judetean când a fost înfiintat si noi am intrat în acest A.D.I. a fost o solutie foarte bunã. Pentru cã asa cum spunea si dl. Rad si-a atins scopul, acum nu mai avem câini sau poate mai avem foarte putini fatã de acum 3-4 ani. Este discutabilã chestiunea pe care ati ridicat-o, noi, o sã o transmitem mai departe în ceea ce priveste conditiile în care stau câinii acolo. Eu stiu cã sunt douã adãposturi, unul la noi si unul la Uricani si costurile de când suntem membri în A.D.I., în asociatia asta cu câini sunt mult mai mici fatã de cele pe care le aveam înainte. Înainte aveam 5 oameni, plus cã ne trebuia masinã, plus cã nici nu eram foarte bine pregãtiti în acest domeniu. Din punct de vedere financiar, este mai eficientã aceastã formã prin care noi ne-am asociat cu Consiliul Judetean”, a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Asociatia gestioneazã un numãr de 8 adãposturi pentru câinii fãrã stãpân, cu o capacitate de cazare de 844 de locuri. Adãposturile sunt situate în Deva, Hunedoara, Brad, Simeria, Cãlan, Orãstie, Petrosani si Uricani. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã „Serviciul Judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” a fost înfiintatã prin Sentinta Civilã nr.3904/2012. Scopul acestei asociatii este: „gestionarea în conformitate cu legislatia tãrii noastre si cu legislatia europeanã a tuturor animalelor cu si fãrã stãpân din judet”.
Cosmin BACIU