Aproape la jumătate din capacitatea stațiunii Straja a fost ocupată la finele acestei săptămâni. De altfel, nici nu se putea mai mult, iar tradiționala Cupă a veteranilor nu s-a putut ține.

De peste o jumătate de veac, oameni care au văzut munții noștri înainte să existe aici vreo stațiune turistică, veneau în luna martie la Cupa Veteranilor. Era întrecerea destinată lor, cu cântece de munte și petreceri între
vârstnici, însă, din cauza restricțiilor impuse, în acest an, întrecerea a fost din nou anulată.
„Cupa veteranilor, anul acesta, am anulat-o din nou, pentru că e pandemie și, fiind numai oameni în vârstă, nu am riscat să îi îmbolnăvim”, a spus Emil Părău, organizatorul concursului din fiecare an.
De altfel, anul trecut a fost prima dată, după zeci de ani, când cupa destinată veteranilor pe
schiuri nu s-a ținut. Atunci eram în situație de urgență.
Totuși, acum, chiar dacă orașele Văii Jiului sunt în scenarii roșii, la munte a venit lumea.
„Avem zăpada peste 1,5 m în Straja, cum de altfel e și în Parâng. Pârtiile sunt bune, iar turiștii nu depășesc 75 %, așa cum se cere. Dar avem stațiunea plină cam 50%”, mai spune Emil Părău.
Cupa Veteranilor s-a ținut în Straja din 1971, în fiecare an. Asta, până anul trecut și de atunci organizatorii au fost nevoiți să o anuleze.
Veneau la Straja schiori
veterani din toată țara și nu lipseau cei din: București, Reșița, Arad, Cluj, Târgu Mureș, ori din Alba și, după ce se întreceau pe doage, clasamentul era cam la fel de fiecare dată. Însă, oamenii veneau mai mult pentru distracție și pentru shiul pe doage.
Diana Mitrache