Cum va înceta activitatea minieră din Valea Jiului

M inisterul Energiei arată cum se va face tranziția spre o energie verde, în Valea Jiului. Minele se vor închide până în anul 2032, închiderea fiind una graduală.

”Activitatea minieră din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara – S.A. în insolvență, va intra într-un program de reducere treptată a exploatării cărbunelui pentru implementarea măsurilor de decarbonare, cu inițierea lucrărilor de punere în siguranță a zăcământului ca metodă de prevenire a riscurilor până la finele anului 2030, urmând ca până la sfârșitul anului 2032 să se deruleze etapele de închidere subterană, ecologizare a suprafețelor și redarea lor în circuitul natural. Restrângerea activității Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. vine în contextul în care România se pregătește să implementeze un plan de acțiune privind tranziția în regiunile carbonifere, de decarbonare, de reorganizare și restrângere a activității, în care operatorii economici să aplice măsuri de trecere la producția de energie din surse regenerabile sau mai puțin poluante și chiar măsuri de lichidare a unor segmente de activitate”, arată Ministerul Energiei.
Acționarul unic al Complexului Energetic Hunedoara, în speță, statul român, prin Ministerul Energiei a trimis societății o notificare în data de 25 iunie prin care a solicitat întocmirea unui plan de punere în siguranță a activelor, inventarierea patrimoniului și estimarea costurilor de pază și conservare.
Ministrul a precizat că oamenii din Valea Jiului vor avea o viață normală și după închiderea minelor de huilă.
Monika BACIU

Advertisements