T ermocentrala Paroșeni va funcționa cu un mix: cărbuni – peleți, iar materia primă va fi luată de la cei care exploatează lemn. Este declarația celor de la Complexul Energetic Hunedoara și, despre acest subiect a vorbit chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„Asigurăm căldură și energie electrică în mod sustenabil, dar aducem și o gură de oxigen economic în Valea Jiului, pentru că la Paroșeni se va construi și fabrică în care vor fi produși peleți. Surplusul va fi exportat, astfel că România va avea un beneficiu dublu”, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a omis faptul că Valea Jiului nu are termoficare, dar e o intenție lăudată și de cei care gestionează activitatea CEH.
„Sunt peleți cu putere calorică foarte mare. Ei au în componență o substanță brevetată în UE, care le permite să fie utilizați în centrale. Sunt chiar două în Norvegia și Canada, care deja folosesc acest gen de peleți. E o tehnologie nouă, abia apărută în UE”, a spus Cristian Roșu, administratorul special al CEH.
În fapt, fabrica ar urma să fie deschisă pe platforma Termocentralei Paroșeni și să aprovizioneze centrala producătoare de energie. Ministrul chiar a vorbit despre crearea de noi locuri de muncă. Iar termocentrala va funcționa cu un mix. „Noi vom continua să funcționăm pe cărbunele din Valea Jiului, pentru că tehnologia nu va trebui modificată și acești peleți pot fi arși în cazanul din termocentrală, fără absolut nicio modificare. Prioritar rămâne huila din Valea Jiului, care va fi arsă acolo și peleții vor fi un surplus. Defapt, vom crea un mix, cu huilă, peleți, ori microhidrocentrala care se va face pe Baleia și pe grupul pe gaz ce se va face la termocentrala Paroșeni, așa încât să avem o continuitate în funcționare, mulți ani de acum înainte”, a mai adăugat Cristian Roșu, administratorul special al CEH.
Materia primă ar urma să fie aprovizionată tot din Valea Jiului. Mai mult, reprezentanții companiei Arbaflame au și luat legătura cu cei care au exploatări forestiere. „Materia va veni din Valea Jiului și știu că investitorii norvegieni au luat legătura cu cei de aici, care exploatează lemn, pentru că e vorba doar de reziduuri. Nu se va tăia lemn special pentru peleți. Oricum cei care taie lemnul ar arunca reziduurile. Problema este că nu va fi cantitatea suficientă, iar norvegienii au luat deja legătura cu mai multe firme de acest fel și de la noi, sau Gorj, ori Alba Iulia”, a conchis Cristian Roșu. Aceste fabrici vor utiliza resurse de biomasă sustenabilă, care vor contribui la reducerea cu mai mult de 90% a emisiilor de CO2. Anunțul a fost făcut de ministrul Virgil Popescu, care a mai spus că testele vor începe în prima parte a anului 2022, ceea ce ne face să fim foarte aproape de momentul în care va începe decarbonificarea Văii Jiului.
Diana Mitrache