Spitalul suport-COVID de la Vulcan încă nu este autorizat. Noul manager, ca și primarul Cristian Merișanu spun că deja au început demersurile necesare, iar șefii DSP spun că trebuie să parcurgă mai multe etape, până ce va putea primi acreditarea necesară.
Spitalul de la Vulcan nu mai are acreditare de anul trecut.
În 2013, Spitalul Municipal Vulcan era încadrat în categoria „Spital acreditat cu nivel de încredere ridicată”, conform Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor. Astăzi evaluările le face Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, iar la ultima evaluare, spitalul nu a reușit să obțină acreditarea.
„Acum se lucrează foarte mult pentru acreditarea care se apropie în luna aprilie, anul viitor. Fiind această perioadă de pandemie, lucrurile au stangnat și, în plus, fostul manager nu a lucrat aproape deloc pentru acreditarea spitalului. Problemele de acolo trebuie rezolvate în cel mai scurt timp”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Spitalul Municipal Vulcan mai poate depune dosarul la următorul ciclu de evaluare. Acreditarea este importantă în încheierea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate.
În 2017 s-a schimbat regulamentul pentru managementul calității serviciilor de sănătate.
La data de 12 iunie 2019 a fost emisă lista unităților medicale care au cerut acreditarea, listă publicată în Monitorul Oficial în data de 25 iunie, iar DSP spune acum că ar trebui parcurse câteva etape.
„Au Avut o perioadă stabilită de ANMCS legată de îndeplinirea unor criterii pentru care au fost depunctați. Pe perioada de pandemie, nici ANMCS nu și-a mai repornit activitatea de reacreditare Ei trebuie să își pună la punct toate problemele semnalate la acreditare și, ca să poată avea o șansă, trebuie să le îndeplinească”, spune Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Spitalul Municipal Vulcan face parte din categoria a VI-a, neacreditat. A obținut la evaluare un punctaj de 42,83 la sută și are un plan de conformare la autorizația sanitară de funcționare și 12 standarde îndeplinite în procent de 51%. În plus, are nevoie de o secție ATI, pentru care deja se fac demersuri. „În premieră, vă spun, deja avem un doctor ATI. Deocamdată va lucra la urgență, pentru că este nevoie și acolo de specialiști. Și, deșa am făcut primii pași pentru ATI. Am fost la DSP, împreună cu managerul și directorul economic. Am discutat posibilitatea înființării secției ATI, am văzut care sunt pașii și urmează să mergem la București. Dar stăm să vedem alegerile, pentru că, peste o lună va fi acolo altcineva, probabil. Noi, însă, ne pregătim acum circuitele și tot ce este necesar și aș vrea chiar să profităm de pandemie și să tragem tare să înființăm secția ATI, care este atât de necesară acum ”, a mai spus primarul Cristian Merișanu.
Printre obiectivele fixate pentru reacreditare se numără: reorganizarea secției de Obstetrică Ginecologie, reorganizarea Ambulatorului de specialitate, pentru spitalizarea de o zi, analizarea oportunității și eficienței înființării secției de ATI, obținerea până în 31 decembrie 2020 a autorizației de construire a bazinului de apă și a stației de epurare, precum și construirea unui sediu pentru arhivarea documentelor din spital. Și, ultima cerință este legată de întocmirea documentelor necesare acreditării.
Diana Mitrache