Cum mascheazã CEH lipsa banilor de salarii? 15 iulie ziua în care NU LUCREAZÃ NIMENI LA CEH

Angajatii Complexului Energetic Hunedoara vor fi în “întreruperea temporarã a activitãtii” (ITA) în data de 15 iulie. Adicã în ziua în care ar trebui plãtite salariile oamenilor. Sindicatele au fost notificate cã în data de 15 iulie se va aplica mãsura de întrerupere temporarã a activitãtii. Decizia administratiei CEH a nãscut suspiciuni în rândul angajatilor.

“Nu stiu cum au ales aceastã datã. Teoretic, pânã în data de 27 iunie la ora 12 trebuia sã transmitem la CEH planificãrile pentru concedii si ITA, iar la ora 13 ne-a venit notificarea prin care ne anuntau cã în data de 15 suntem în ITA. Am fi înteles dacã eram în data de 20 iulie atunci când e ziua energeticianului, dar asa mã gândesc cã e data de 15 pentru cã nu au bani de salarii si vor sã lungeascã pânã în 18 iulie plata lor”, a declarat Mircea Crisovan, presedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Mintia.

Sindicalistii sustin cã aceastã mãsurã nu ajutã la realizarea de economii.

“Nu fac mari economii cu mãsura asta. Poate undeva la 500 de mii de lei, dar atât”, a mai subliniat sursa citatã. În cadrul acestei mãsuri ar urma sã fie in ITA toti salariatii CEH, mai putin cei de care depinde efectiv functionarea complexului.

“Se aplicã la toti, în afarã de tura continuã si cei care asigurã serviciile tehnologice de sistem”, mai aratã Crisovan.  “TESA are 5 zile de ITA, cei de la suprafatã au douã zile si subteranul are o zi. Vor lucra doar cei din turele continue, la fel si pe partea minierã”, a declarat Cristian Istoc, vicepresedintele Sindicatului Muntele. Presedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, este de pãrere cã mãsura nu este una avantajoasã pentru complex, asta în conditiile în care acum ar trebui sã se lucreze la crearea stocurilor de cãrbune.

“S-a convenit ca data de 15 iulie sã fie liberã pentru toti angajatii, creându-se astfel premisele unui weekend prelungit. Banii sunt putini, se fac eforturi ca sã se gãseascã sumele pentru plata salariilor. Pentru mineri ITA 1 zi pe lunã vine la presiunea celor din Federatia Energetica. Nu e o decizie corectã, mai ales acum când stocurile de cãrbune nu sunt mari. Ne plângem cã nu avem cãrbune suficient, dar aplicãm ITA la mineri. Aceastã decizie e lipsitã de obiectivitate”, a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

Energeticienii vãd aceastã mãsurã ca pe o lipsã de respect din partea administratiei.

“Dacã oricum nu dau nici prime de ziua energeticianului trebuiau sã ne lase în ITA în data de 20 si nu în 15”, a mai subliniat Istoc.

Varianta administratiei

Administratia CEH a trimis notificarea, luni, tuturor sindicatelor prin care anuntã cã data de 15 iulie este zi nelucrãtoare. “Prin prezenta vã aducem la cunostintã urmãtoarele: ziua de 15 iulie 2016 va fi consideratã zi de întrerupere temporarã a activitãtii pentru toate categoriile de personal din cadrul societãtii cu exceptiile prevãzute în decizia nr. 44/14.04.2016.

Adresa S CEH SA nr. 5087/1/23.06.2016 privind programarea zilelor de întrerupere temporarã a activitãtii rãmâne în vigoare cu exceptia termenului pentru întocmirea si transmiterea programãrii personalul în întreruperea temporarã a activitãtii pentru luna iulie 2016 are va fi data data de 29 iunie 2016. programãrile transmise pot fi retrase pentru modificare”, aratã administratia CEH în informarea transmisã compartimentelor din cadrul conducerii executive a CEH.

Directorul general al CEH, Cosmin Chiuzan a precizat cã energeticienii pot avea o zi liberã în data de 20 iulie. “Energeticienii pot avea liber în 20 iulie atunci când e ziua energeticianului, dar acest lucru rãmâne la latitudinea celor de la sucursale”, a declarat Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH.

Decizia de a declara data de 15 iulie ITA pentru toti angajatii CEH naste semne de întrebare. Unii dintre salariati o pun pe seama lipsei resurselor financiare pentru plata salariilor, iar altii sustin cã s-ar fi decis aceastã zi pentru a lega ITA de zilele de weekend.

Monika BACIU

Un comentariu la „Cum mascheazã CEH lipsa banilor de salarii? 15 iulie ziua în care NU LUCREAZÃ NIMENI LA CEH

  • 30 iunie 2016 la 14:19
    Permalink

    doar uni din tesa , ca directorii ,nu au voie sa faca ,au copiii de crescut ? ca in Romania dreptatea o impart hotii.

Comentariile sunt închise.