Au stat, in copilărie prin bucătăriile bunicilor, iar acum se visează chefi. Vorbim despre elevi ai Colegiului Economic Hermes din Petroșani, pe care i-am găsit într-un laborator complet utilat, pregătind prăjituri pentru Ziua Porților Deschise. Și fiecare și-a descoperit pasiunea, cândva în copilărie.
De la bucătăria bunicilor, la laboratorul liceului a fost un singur pas, iar pasiunea pentru gătit i-a adus la un nivel avansat. S-au înscris la liceu și urmează cursuri de bucătari, patiseri sau cofetari, iar acum ne spun că sunt extrem de pasionați și cred că pot ajunge departe.
Pasiunea mea este de mic. De mic mi-a plăcut bucătăria și să fac mâncare. Eu, de mic, am stat pe lângă bunica mea și am făcut mâncare și am învățat mereu câte ceva nou. Îmi place să fiu bucătar, mai mult decât cofetar. Nu știu să am un fel de mâncare preferat, dar aș aminti aici sarmalele, salata de boeuf, ciorbele”, declară Daniel Marian Marc, elev la specializarea bucătar.
„Am descoperit pasiunea alături de bunica mea. Îmi place să fac asta. Nu sunt nici foarte sus, nici jos. Am început de ceva timp și pot să spun că mă descurc. Mie îmi place să fac torturi, care trebuie să fie nici prea dulci, nici prea seci. Aș zice o cremă de ciocolată amăruie, cu o cremă de vanilie, ar echilibra foarte bine, ori caramelul sărat”, afirmă Larisa Murariu, elevă la specializarea cofetar-patiser.
„Am stat lângă mama și am învățat foarte multe rețete. Le-am și realizat. Știu să fac tiramisu, paste. Pastele trebuie să fie cremoase”, spune Roberto Marian Maxim, elev.
„În bucătărie este frumos, mai ales când lucrezi împreună cu cine și nu singur. Noi acum am făcut prăjituri și chec”, afirmă și Sara Maria Văduva, elevă.
Noi i-am găsit în laboratorul lor, acolo unde preparau checuri, covrigei sărați și prăjituri cu creme.
„Este Ziua Porților Deschise și am realizat prăjitura albinița, covrigei și checuri. Ei au talent, sunt născuți cu acest talent și, pe lângă noi, și le aprofundează. Dar le au de mici. Sunt foarte buni în acest domeniu și le place tot ceea ce fac”, spune Cristina Năstasie, profesoara de pregătire practică.
Acești copii merg la concursuri județene, naționale și chiar iau premii. Unul dintre ei a gătit pentru mese importante.
„Am participat la concursuri foarte importante. Am avut chiar un elev, care a absolvit nivelul III de școală profesională și a gătit pentru Ambasada Franței. Am avut-o pe Larisa care a participat la concursul național pe meserii. Încercăm să îi învățăm să deprindă toate competențele de care au nevoie, ca să se adapteze, iar aici avem tot ce le trebuie. Chiar recent, acest laborator a fost dotat cu echipamente moderne. Avem cuptoare multifuncționale, echipamente frigorifice, chiar și un aparat de gătit suvid”, declară Larisa Boroș, profesoară de practică.
Toți sunt elevi, fie la învățământul dual, fie la profesională, dar pasiunea pentru gătit i-a propulsat în diverse concursuri. Școala le-a creat mediul necesar dezvoltării lor. Liceul are doua laboratoare complet utilate, iar totul a fost posibil, grație unui proiect implementat aici.
„Dotările au fost achiziționate în cadrul proiectului PNRR DotLab. Am avut o finanțare de 100 de mii de euro, împărțită pe două laboratoare: cel de alimentație, tehnici de servire și turism și încă unul pentru comerț și economie”, spune Raluca Botea, profesoară.
La Colegiul Economic Hermes, liceenii ajung să se perfecționeze și, participarea la concursuri, precum și schimburile de experiență și practica la diverse unități, îi face să fie foarte pregătiți. Pot deveni oricând bucătari adevărași, ori cofetari, iar ambițiile lor ajung până departe.
Diana Mitrache