Cinci ani de termene de judecata si mai multe amanari ale pronuntarii sentintei au fost nevoie in dosarul in dosarul in care ex-prefectul de Hunedoara Costel Alic a fost judecat pentru inselaciune in “Afacerea cuartul de la Siglau”. Chiar daca pentru inselaciune nu a primit nicio condamnare, din cauza ca fapta s-a prescris, Alic a primit, totusi, o condamnare de 3 ani de inchisoare pentru constituirea unui grup infractional.
La finalul unui proces care a durat 5 ani, fostul prefect de Hunedoara si ex – directorul Complexului Energetic Hunedoara, Costel Alic, a fost condamnat la trei ani de inchisoare. Potrivit sentintei pronuntate de Tribunalul Bucuresti, magistratii au dispus schimbarea incadrarii juridice pentru toti cei 10 inculpati din acest dosar. Pentru Alic, judecatorul a dispus schimbarea incadrarii juridice “din infractiunile de inselaciune prevazuta de art.215 alin.1 si 3 Cod penal din 1969 si asociere in vederea savarsirii de infractiuni prevazuta de art.323 alin.2 Cod penal din 1969 cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal din 1969, in infractiunile de inselaciune prevazuta de art.244 alin.1 Cod penal si respectiv constituire de grup infractional organizat prevazuta de 367 alin.2 Cod penal, ambele cu aplicarea art.38 alin.1 Cod penal. I”. Pentru inselaciune s-a dispus incetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.In schimb, Alic nu a scapat de condamnare.Tribunalul Bucuresti pronuntand trei ani de inchisoare in cazul sau. “In baza art.367 alin.2 Cod penal condamna pe inculpatul ALIC COSTEL la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat. In baza art.66 alin.1 lit.a, b, c si k Cod penal interzice inculpatului ca pedeapsa complementara dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, dreptul de a fi administrator de drept/de fapt, de a fi asociat sau de a ocupa orice functie de conducere in cadrul unei societati comerciale si dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public pe o durata de 2 ani dupa executarea pedepsei principale”, se arata in dispozitivul sentintei. De asemenea, instanta a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile apartinand lui Alic Costel, in vederea confiscarii speciale si a platii cheltuielilor judiciare. Sentinta este executorie cu privire la sechestrul asigurator, dar in rest poate fi atacata cu apel.

Cinci ani de procese pentru praful de la Siglau!

Dosarul, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti inca din 2010, are legatura directa cu exploatareade cuart de la Siglau – Uricani si,alaturi de Costel Alic, mai sunt inca 9 inculpati si nu mai putin de 19 parti civile, printre care si o banca ce i-a apartinut lui Sorin Ovidiu Vantu, dar si Astra Asigurari, societatea ce ii apartine miliardarului Dan Adamescu. Lui Costel Alic i se imputa un credit de care acesta spunea cu ceva vreme in urma ca nu s-ar fi folosit niciodata. Practic este vorba despre un credit luat de la Banca Romana de Scont – parte civila in acest dosar – cu garantia societatii de asigurari Astra, cea care a fost pana la urma primul prejudiciat al afacerii. Romcuart, societatea care a detinut licenta de exploatare pentru cuartul din cariera de al Siglau – Uricani, a luat un credit de cateva milioane de dolari de la Banca Romana de Scont, iar in contul acelor bani a dat chiar licenta, numai ca sa nu aiba nici un fel de probleme. Afacerea cuartului din cariera Siglau-Uricani a inceput in anul 1999, cand SC “Construct Grup International” SRL, reprezentata de fostul prefect de Hunedoara, Costel Alic, a achizitionat fabrica de procesare a acestei resurse minerale pentru suma de 250.000 de lei. Doi ani mai tarziu, in 20 mai, aceeasi firma a primit de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si avizul de exploatare pentru cuartul din cariera de pe Siglau. Investitorul a promis o relansare a activitatii acesteia, mai ales ca in zona respectiva se gaseste cel mai pur zacamant de cuart din Europa si al treilea, din punctul de vedere al calitatii, din lume. Iar in baza studiilor si rapoartelor intocmite, firma sustinea ca zacamantul de cuart existent in cariera ajunge pentru inca 43 de ani, fiind estimat la 40-45 milioane de dolari. In plus, SC “Construct Grup International” a obtinut si un credit de la Banca Romana de Scont, controlata de Sorin Ovidiu Vantu, destinat redeschiderii carierei si fabricii din Uricani, pentru care s-a garantat cu drepturile obtinute din exploatarea carierei.In afacerea cu cuart a fost atrasa si Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra, care, conform datelor vremii, a transferat, in perioada decembrie 2000 – februarie 2001, suma de opt milioane USD – 35% catre Banca de Investitii si Dezvoltare (BID) si Banca Romana de Scont (BRS), implicate initial in afacerea „cuartul”. In decursul anilor, afacerea s-a transferat de pe Construct Grup, pe Romcuart, iar fosta cariera a ajuns, intre timp, o ruina.
Carmen Cosman – Preda