Rusia a invadat Ucraina și primul gând, atunci când am aflat că deja ajung avioane pe teritoriul României, a fost unde ne adăpostim? În Hunedoara sunt 27 de astfel de locuri și, cu siguranță, că sunt prea puține, pentru populația care ajunge la aproximativ 460.000 de locuitori.
La Petroșani, în zona centrală, sunt blocurile vechi din Cartierul Carpați, iar aici, la subsol, sunt câteva astfel de adăposturi. Am întrebat locatarii ce știu despre ele, iar doamna Ibolla, care locuiește chiar deasupra unui
astfel de adăpost ne-a spus ce se mai petrece acolo.
„Știu că, de când este făcut blocul, este spațiul amenajat. Înăuntru sunt paturi, o chiuvetă, toaletă, dar mai mult de atât știu cei de la primărie, care au și cheia. Noi nu avem acces acolo, doar îi vedem când vin să mai aerisească, cei de la primărie cred. La noi nu sunt depozite cu murături, pentru că sunt închise ermetic. Dar nu știu cine va putea să intre acolo. Și, din moment ce noi nu putem să intrăm, nu am cum să spun că mă simt în siguranță”, a spus doamna Ibolla.
În județul Hunedoara, cu o populație de aproape 460.000 locuitori, sunt 27 de astfel de spații, dintre care 7 în Valea Jiului. La Petroșani, cei de la departamentul de protecție civilă ne-au spus și că sirenele sunt funcționale, la fel ca și adăposturile.
„Sunt 4 adăposturi pe raza municipiului Petroșani și sunt
situate pe strada Crângului, la nr 1, 3 și 5 și pe Aleea Florilor, la numărul 3, în zona Dimitrov. Acesta au capacitatea de adăpostire a 80-100 de persoane și ele sunt dotate cu instalație electrică, instalație de filtro-ventilație, instalație sanitară, au ușă metalică cu închidere ermetică și bănci”, a spus Simona Murgulescu, inspector Protecția Civilă din Primăria Petroșani.
În Vulcan, singurul adăpost este la primărie și ar putea găzdui 60 de persoane. La Petrila, adăpostul este tot la primărie,
dar este folosit pe post de atelier electric.
Și, cei care intră acolo sunt oamenii invalizi, ori bolnavi, după ce sună alarmele.
„Noi dăm prioritate persoanelor cu dizabilități, cu diverse boli, care trebuie protejați. Iar, pe de altă parte, sirenele sunt funcționale. În fiecare lună facem un mic test, nu ca acelea din perioada de dinaintea pandemiei. Dar se fac teste de câte o secundă, în fiecare lună și ele funcționează corect”, mai spune Simona Murgulescu.
În România, există
aproximativ 4.500 de adăposturi de protecţie civilă, care ar putea fi folosite în cazul unui atac aerian, iar discuțiile din spațiul public au apărut imediat ce Rusia a Invadat țara vecină.
Diana Mitrache