Oierii si apicultorii primesc bani, sub forma unui ajutor de minimis, iar banii ar urma sã ajungã la ei în scurt timp. Sunt, însã, sume derizorii si, asa cum spun apicultorii spre exemplu, banii nu ajung pentru câte pagube au avut în ultima vreme.
Un apicultor din Petrosani, care a fost cãlcat de ursi si care a pierdut zeci de familii de albine a mãrturisit cã nici mãcar nu a mai vrut sã îsi facã actele. Este prea mare birocratia si prea putini banii.
„Eu aveam 35 de stupi. Acum, mai am câtiva întregi. Pe fiecare stup eu scot 10 kg de miere de salcâm. Dacã înmultesc cu 30 de lei, face 300 de lei. Si, pentru stupii ce fac miere poliflorã, eu scot cam 18 -20 de kilograme, pe care le vând la 20 de lei kilogramul. Sunt 700 de lei, pierdere numai la productia de miere. Nu mai spun cã  albinele sunt pierdute. Nu mai am nicio sansã, trebuie sã cumpãr alte mãtci, stupi, ca sã îmi refac stupina”, a explicat Dumitru Gârjoabã, imediat dupã ce a fost prãdat de ursi si a venit sã cearã sprijin la primãrie. „E o pagubã de vreo 1.500 – 2.000 de lei, dupã ce a trecut pe aici ursul. Am pierdut mai mult acele regine, mãtcile, unele selectionate, pe care le-am achizitionat  de la Institutul apicol din Bucuresti, care au început sã depunã puiet si urma sã iasã albinele culegãtoare, pentru sezonul de cules din toamnã si asta e paguba noastrã cea mai mare. Nu mai putem reface puietul în câteva luni”, spunea în varã si Benoni Ianc, un alt apicultor care a gãsit ursul în propria gospodãrie. Si acestea sunt doar pagube produse de ursi, fãrã sã fie luate în calcul pierderile din cauza vremii capricioase.
În programele de minimis, prin care din acest an se acordã si „ajutor de minimis pentru apiculturã”, apicultorii primesc câte 20 de lei / familia de albine si aproape 400 dintre ei au cerut sprijin financiar.Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale (MADR) a anuntat cã a dispus alocarea unei sume de 6.211.120 de lei reprezentând prima plata pentru ajutorul de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologicee favorabile manifestate în perioada martie-aprilie 2019 asupra sectorului apicol.
Diana Mitrache