Statuia minerului din Parcul Central Carol Schreter de la Petrosani a fost locul de întâlnire al oamenilor politici si a celor din administratie, sâmbãtã dimineata, când au avut loc ceremoniile dedicate Zilei Minerului.

Au venit cu gândul la mineri si minerit si au vorbit despre importanta acestei meserii, comemorând totodatã eroii ce s-au stins în lupta cu subteranele Vãii Jiului.

„Minerii din toate bazinele carbonifere ale tãrii comemoreazã la 6 august minerii ucisi în timpul grevei de la Lupeni si 5 si 6 august 1929. Aceastã grevã a fost prima mare actiune de protest a muncitorilor din timpul crizei economice dintre anii 1929 si 1933. De atunci, 6 august este oficial Ziua Minerului, având semnificatia comemorãrii victimelor care s-au jertfit pentru obtinerea unor conditii de muncã si de viatã mai bunã. Comemorâm, totodatã, victimele accidentelor de muncã din minerit. A devenit o traditie sã îi omagiem pe cei care au fãcut ca, prin sacrificiile lor, Valea Jiuluui sã fie numitã, pe drept cuvânt, Citadela cãrbunelui românesc. (…) Sã nu uitãm cã nicio economie din lume nu poate functiona fãrã resursele minerale. Valea Jiului dispune de rezerve pentru încã multi ani, dispune de specialisti si mineri, pentru care disciplina, seriozitatea si rigurozitatea sunt profesiuni de credintã”, a spus Florin Nicolae, viceprimarul municipiului Petrosani.

Cu totii, au ascultat  imnul minerilor, au depus coroane de flori si au salutat memoria celor ce au pierit în exploziile din subteran.

Diana Mitrache