Turism

Cu cheltuieli duble și venituri diminuate, cabanierii cer vacanța de iarnă

C reșterile de prețuri îi pun pe cabani­eri în situația de a cere guvernanților vacanța de iarnă înapoi. O spun cei de la Straja, unde prețurile nu s-au modificat față de anul trecut, dar curentul electric este deja mult mai scump. Așa că le cer acum celor de la Guvern să ia în
calcul că la mare, vara, ține 3 luni, iar la munte, sezonul are doar câteva săptămâni.

Au cheltuieli mult crescute, mai ales la instalațiile de transport pe cablu și spun că nu cer alte dispense decât reintroducerea vacanței din iarnă a elevilor. Și, sub această deviză, au înaintat toți cabanierii cereri către ministerul de resort.
„Aveam și noi o vacanță în februarie și și aia a fost luată. Din punctul meu de vedere, guvernanții trebuie să se orienteze la ce fac țările din jur. Ce exemplu mai bun, dacă nu Germania, care are două săptămâni de vacanță în februarie, martie, Austria, 4 săptămâni. Toate țările din Europa au vacanță. Este făcut un demers la Ministerul Educației și sper să nu vorbim tot cu pereții”, a spus Emil Părău, cabanier și cel care gestionează mai multe sisteme de transport pe cablu în Straja.

Cabanierii spun că mizau pe numărul mare de turiști, nu doar în week-end, iar taberele de la munte nu pot fi făcute decât dacă elevii intră în vacanță. Și asta susțin cei care au investit mulți bani în confortul turiștilor.
„Am investit milioane de euro în instalațiile pe cablu și nu cred că trebuie procedat așa. În felul acesta, ne descurajează. La noi, la Straja, au fost turiști mulți, că este domeniul cu cele mai multe instalații din România. La ora actuală, în Straja sunt 6 telescaune, o gondolă, 4 teleschiuri în funcție și bineînțeles au venit schiori, dar sunt și stațiunile mai mici care au avut mult de suferit și nu trebuie să ne limităm să facem un turism de week-end. Curentul aproape s-a dublat și noi mergem la prețurile de anul trecut”, mai spune Emil Părău.
Vacanța de iarnă a fost motiv de protest și în anul 2019, iar acum a revenit în actualitate ideea reintroducerii ei. Dar acum, în plină pandemie, structura a fost modificată și au fost o vacanță forțată la finele anului trecut, iar Ministerul Învățământului încă nu a agreat o nouă pauză.
Diana Mitrache