De Înălțarea Sfintei Cruci, la Straja, Crucea, cu care credincioșii parcurg Drumul Crucii în vinerea sărbătorii de Paști, a fost scoasă pentru slujbă, în curtea schitului din munte.

A fost hramul de toamnă al acestui așezământ monahal și la slujbă a ajuns și părintele stareț al Mănăstirii Lainici, alături de credincioși.
Zeci de oameni vin, an de an, la Straja, la schit, pentru că la 14 septembrie este hramul de toamnă, o sărbătoare la care simbolul creștinimului ajunge în curte biericii, pentru închinare. „Ca în fiecare an, în 14 septembrie este înălțarea Sfintei Cruci în calendarul ortodox. La noi, la schit, acum este hramul de toamnă, pentru acest așezământ monahal. Noi scoatem Sfânta Cruce, cea cu care se parcurge cel mai mare Drum al Crucii din Lume, în Vinerea Mare, cu sfinte moaște și cu o parte din Crucea Mântuitorului. Ete cosă lângă bisericuță, ca oamenii să se poată închina la toate scenetele ce sunt pe această Cruce”, a spus Dimitrie Ivașco, starețul Schitului Straja.
Este un moment unic pete an, când e înconjoră bieric și omenii trec, ș cum este obiceiul, pe sub acest simbol din lemn. „Credincioșii au șansa de trece pe sub Sfânta Cruce. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne ducem propriile cruci”, a mai spus părintele Ivașco.
Schitul Straja cuprinde o biserică de lemn și câteva chilii. A fost ridicat în anul 1999, iar intrarea în curtea schitului se face printr-un tunel artificial de 57 m. Bisericuța din lemn are două hramuri: Sfinții Apostoli Constantin și Elena (21 mai) și Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Schitul a devenit, alături de Crucea Eroilor și de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile stațiunii. Aici este locul unde se organizează slujbe la sărbătorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci când crucea din lemn de paltin este purtată pe umeri de credincioși, cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.
Diana Mitrache