Datoriile acumulate inca de pe timpul mineriadelor ar putea arunca, in scurt timp, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului in insolventa. Reprezentantii Ligii mai asteapta doar finalul procesului intentat Companiei Nationale a Huilei Petrosani, de la care au de recuperat 1,2 milioane de lei.
Infiintata de fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, Liga Sindicatelor Miniere valea Jiului ar putea deveni, in scurt timp, istorie. Reprezentantii actuali ai Ligii se gandesc sa intre in insolventa, din cauza ca organismul sindical este ingropat in datorii. De exemplu, LSMVJ trebuie sa achite catre stat datorii de peste 1,1 milioane de lei, suma reprezentand daune produse economiei nationale in timpul mineriadelor, cand Liga era condusa de altcineva si ingloba mult mai multi sindicalisti. Practic, penalitatile si majorarile de intarziere depasesc cu mult datoria in sine. Astfel, valoarea efectiva a sumei de plata este de 68.602 lei, iar diferenta o reprezinta penalitatile si majorarile de intarziere.
Desi li s-au blocat conturile din cauza acestei datorii, liderii LSMVJ spun ca nu au cum sa o achite. LSMVJ s-a dezmembrat si o mare parte a sindicatelor au parasit organismul sindical pentru a adera la „Muntele”, iar banii stransi din cotizatii sunt foarte putini. „Nu am mai platit nimic, pentru ca nu avem cum. Functionam strict din cotizatiile membrilor sindicatelor afiliate. In luna ianuarie, suma colectata a fost mai mica de 2.000 de lei”, a explicat presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas, care nu incaseaza nici un leu pentru aceasta functie, fiind voluntar. si nu sunt singurele datorii. LSMVJ mai are salarii restante, contributiile aferente la bugetul de stat –adica asa numitul stopaj la sursa, precum si concediile neefectuate si neplatite pentru anul trecut. Asa ca, reprezentantii LSMVJ se gandesc serios la varianta insolventei, dar mai intai asteapta finalul procesului intentat Companiei Nationale a Huilei Petrosani, pentru neplata pe anii 2010 – 2011 a cotei de 3,8 la mie din fondul de salarii, stabilita prin contractul colectiv de munca.
Isi cer banii in instanta
„Avem de recuperat 12 miliarde de lei de la Companie, conform articolului 212 din CCM, suspendat unilateral de conducerea CNH si de reprezentantii Consiliului de Administratie si care, din punct de vedere legal, nu putea fi suspendat decat cu acordul partilor. Am actionat in instanta Compania nationala a Huilei Petrosani si avem termen in data de 13 martie”, a declarat Lacatas. El spune ca si de la sindicatele care au parasit Liga mai au de recuperat 120.000 de lei, reprezentand cotizatiile neachitate si pentru recuperarea banilor le va intenta un nou proces. Daca isi vor recupera banii in instanta acestia vor avea ca destinatie plata datoriilor curente. si cum datoriile vechi nu pot fi achitate, iar Liga nu are nici un patrimoniu care sa poata fi instrainat, urmatorul pas ar fi intrarea in insolventa. Zoltan Lacatas a precizat ca va ramane in fruntea Ligii, asa cum a promis, pana la rezolvarea problemelor financiare ale acestei organizatii.
Carmen Cosman