E xistă legi, dar care nu sunt aplicate, probabil. Asta spune acum senatorul Cristian Resmeriță, profesor la origine, vis a vis de testarea elevilor în școli. Trebuie să fie prioritate zero această problemă, dar cei în cauză, trebuie să aplice legislația. Așa că testarea ar trebui făcută în școli, după ce sunt consultați părinții și elevii.
Cifrele oficiale indicau, în prima parte a acestui an, 1,2 milioane de consumatori ocazionali sau dependenți la nivel național, însă în realitate numărul acestora este mult mai mare. Peste 16% dintre tineri au consumat măcar o dată droguri sau consumă ocazional. În Capitală, unul din patru bucureşteni între 12 şi 65 de ani a încercat măcar o dată stupefiante, iar în zona noastră, zinlic auzim de șoferi drogați la volan, ori de tineri care consumă substanțe interzise.
Dar parlamentarii cred că testarea în școli ar trebui făcută acolo unde se obține un acord, pentru ca nimeni nu să poată fi acuzat gratuit.
„Cred că, în primul rând, trebuie să avem grijă de copiii noștri. Eu am copii mici. Observ tot ce se întâmplă în școli și cred că trebuie să facem lucrurile încât să nu avem niciun posibil elev care să fie nevinovat și să fie pus în postura de a fi considerat vinovat. Asociațiile de părinți, copiii, că și ei pot lua decizii bune, trebuie să găsească cele mai bune soluții”, spune Cristian Resmeriță, senator PSD.
Deși se află printre ultimele locuri în UE în ceea ce privește consumul de droguri, România încă nu are organisme de prevenție eficiente care să limiteze numărul victimelor, mai ales în rândul tinerilor, și nici nu aplică metode prin care să fie măsurate incidența și substanțele cel mai des consumate în diferite orașe. În Europa se practică de mai mulți ani măsurarea cantității consumului de droguri prin analiza zilnică a apelor reziduale care intră în stațiile de epurare la nivelul localităților. Ultimele studii arată că Amsterdam, Zürich, Londra și Barcelona sunt orașele în care se consumă cele mai multe droguri, dar avem și noi legi care ar trebui aplicate, spune parlamentarul din Valea Jiului. „Chiar dacă se va face sau nu testarea elevilor, nu neapărat profesorii, sau inspectorii, ori Ministerul Sănătății are acest rol. Legile sunt foarte clare în acest moment și există și azi autorități care trebuie să prevină traficul și consumul de droguri, pentru că am văzutt că au fost întrebați și alți parlamentari ce au făcut ei pentru asta. Dar eu, fără să vreau să acuz pe cineva, aș spune că rolul meu, ca parlamentar, nu este să combat traficul de droguri. Există o legislație foarte clară, care trebuie aplicată doar”, mai susține senatorul Resmeriță.
Legea 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri prevede pedepse cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru traficanții de droguri, iar în cazul în care aceștia trafichează droguri de mare risc pedepsele sunt majorate de la 5 la 12 ani.
Există și un proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru traficanți, dar și pentru consumatori. Conform proiectului, în primul caz pedepsele vor fi de la 3 la 10 ani, iar în cel de-al doilea de la 7 la 15 ani.
Diana Mitrache