S enatorul PSD, Cristian Resmeriță, este total nemulțumit de modalitatea în care decurg lucrurile la Complexul Energetic Hunedoara. Pe baza unor declarații ale conducerii societății energetice, senatorul Cristian Resmeriță, a arătat care este modalitatea de lucru la nivelul administrației societății energetice.
Cristian Resmeriță spune despre Cristian Roșu, administrator special al CEH, și Samuel Dioane, director general al CEH, că au dezinformat angajații, făcând referire la declarațiile contradictorii ale acestora despre soarta termocentralei Mintia.
”Am avut niște întrevederi la București și în acest moment sunt total uimit de ceea ce se întâmplă la Complexul Energetic Hunedoara. Doresc să precizez de la început că nici pe vremea când PSD conducea țara ca singur partid lucrurile poate nu au fost întotdeauna foarte bune la CEH, dar o stare de nesiguranță cum există acum și de un an de zile, cred că nu a mai fost. Și în acest moment conducerea Complexului Energetic Hunedoara este asigurată de doi oameni de la PNL, domnul Roșu și domnul Dioane. Pentru mine nu ar fi o problemă dacă PNL și-a pus oamenii în funcțiile de conducere. Problema este că de la început eu am atras atenția că aceste două persoane sunt slab pregătite. Nu ar fi o problemă dacă soarta Complexului Energetic Hunedoara și a Vâii Jiului nu ar depinde în totalitate de acest aspect. Există mai multe afirmații prin care donul Roșu și domnul Dioane au mințit pe parcursul acestor ani. O primă problemă a apărut la Mintia care este tot parte a Complexului Energetic Hunedoara care în acest moment este închisă și va fi tăiată la fier vechi. Acest lucru este o ”reușită” a domnului Roșu, președinte PNL Lupeni și a domnului Dioane, președinte PNL Petrila. În data de 23 decembrie 2020 administratorul special, domnul Roșu, spune că Mintia nu se oprește și că nu există riscul ca termocentrala să își oprească activitatea. În data de 19 februarie 2021, la o lună și jumătate după de administratorul special declara că Mintia nu-și va opri activitatea, acesta a fost închisă. În 17 mai 2021 se evidențiază faptul că energeticienii de la Mintia nu primesc banii de disponibilizare. În acel moment conducerea CEH ar fi putut solicita modificarea contractului colectiv de muncă pentru ca și aceștia să poată beneficia de disponibilizare”, a declarat Cristian Resmeriță, senator PSD, în cadrul unei conferințe de presă.
Inițial termocentrala Mintia a intrat în conservare, acum, la începutul acestui an, Mintia a fost închisă, iar mai multe echipamente de aici urmează a fi vândute prin licitație. În plus, întregul mamut va fi supus unei proceduri de vânzare, doar că, senatorul atrage atenția, că există posibilitatea ca Mintia să fie vândută pe bani de nimic.
”Dacă în 2020, domnul Roșu spunea că Mintia e rezolvată, în februarie se închide, în luna mai nici măcar disponibilizările nu se pot face ca oamenii să primească bani. Până la urmă, se rezolvă cu disponibilizările, în luna iunie și tot personalul de la Mintia pleacă, și, Mintia rămâne goală. Domnul Roșu, președinte PNL Lupeni și domnul Dioane, președinte PNL Petrila o rezolvă. Ce fac ei cu Mintia, după ce toată lumea pleacă? Mintia intră în conservare. Pentru salariile de 20.000 de lei Dioane, și 10.000 de euro Roșu, acceptă și semnează. În iunie 2021 intră Mintia în conservare. în 5 ianuarie 2022, Mintia este scoasă din conservare și pregătită pentru tăiere și vânzare. Domnul Iștoc spune că scoaterea din conservare a grupurilor energetice de la Mintia înseamnă demolare și să o taie cine vrea. Adică cine o cumpără. Aici e interesul mare. Scoaterea grupurulor din conservare scade, automat, prețul de vânzare de la 100 de milioane, la 60 de milioane de euro. Faptul că s-a întâmplat acest lucru scade prețul Mintiei de la 100 de milioane, la 60 de milioane de euro, atenție, la prima strigare. Dacă nu e vândută la următoarea licitație, prețul scade cu 30% și tot așa. Punem un pariu că la prima licitație nu se va prezenta nimeni, ca să scadă cu câte 30% și 100 de milioane de euro să devină doar câteva milioane de euro? Despre Mintia, v-am dovedit că din 2020 când domnul Roșu și domnul Dioane spun că e rezolvată, au rezolvat-o, iar în ianuarie 2022,Mintia este închisă, adică o scot la vânzare. Ce au mai făcut între timp? Au mai făcut niște lucruri (…)Au fost vândute foarte multe active. A fost vândut Onixul și cabana Jieț. (…) foarte bine că le-au vândut, dar unde sunt banii? Nu am auzit ce s-a întâmplat cu banii. Dispar banii peste tot. alte active, apartamente la Vulcan. Unde sunt banii? Așa cum au vândut Onix și altele, așa vor vinde și Mintia la fier vechi”, a mai spus senatorul.
Nici problemele de la termocentrala Paroșeni nu au rămas fără ecou. Parlamentarul hunedorean menționează că întreaga poveste cu fabrica de peleți de la Paroșeni rămâne la stadiul de poveste.
”Pe 3 noiembrie 2021, o delegație se deplasează la Paroșeni. Bineînțeles, administratorul domnul Roșu (…) va funcționa termocentrala Paroșeni pe peleți. domnul Roșu zice: ”Fabrica ar urma să fie deschisă pe platforma termocentralei Paroșeni să aprovizioneze termocentrala producătoare de energie…vom crea un mix cu huilă, microhidrocentrală, peleți, grup pe gaz care se va face la Paroșeni”. În 27 ianuarie citesc că peleții nu sunt o soluție pentru termocentrala Paroșeni și zice ministrul Energiei că ”noua societate inființată ar urma ca pe lângă grupul pe cărbune să fie construit și un grup pe gaz”. Au modificat modificarea. Nu mai merg peleții, mergem pe gaz. Mai mult, zice că ”o altă idée pentru Paroșeni este construirea pe platforma termocentralei, o fabrică de peleți”. în realitate este vorba de o fabric norvegiană care ar urma să vândă peleți pentru termocentrală. Aflu că Paroșeniul nu poate funcționa pe peleți”, a mai spus Cristian Resmeriță.
Problemele cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara sunt și cele legate de plata salariilor. Senatorul Cristian Resmeriță susține că nu va accepta salariații să ajungă, din nou, în situația de a-și cere drepturile în stradă.
”M-am supărat pe ei pentru că pe 28 (ianuarie 2022 – n.r.) citeam că CEH va trebui să plătească penalități către Transelectrica, CEH nu și-a îndeplinit obligațiile față de furnizorul de sistem… A trebuit să producă energie la Paroșeni și nu au reușit să îl pornească. Erau obligați să producă curent și nu au reușit să îl pornească. Vor plăti penalități de milioane de lei. Am mai citit că minerii ar putea rămâne fără bani de salarii în luna februarie. Când am auzit că salariile în februarie sunt în pericol, mi-am zis că nu mai pot să resist. Ceea ce fac ei, frizează orice ridicol. Măsura incompetenței lor este maximă și vă spun că nu voi accepta o guvernare PSD-PNL cu astfel de oameni incompetenți. dacă ei doresc ca astfel de oameni să conducă, PArtidul Național Liberal să își asume treaba asta, să vină la oameni să le spună și să își asume treaba și să ne spună că vor să închidă tot și să știm să nu ne mai agităm”, a conchis senatorul Cristian Resmeriță.
Monika BACIU